Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна, като заяви, че "отстъплението" пред Русия не е вариант за Запада, тъй като войната продължава вече трети месец.

В речта си в Белия дом Байдън изложи също предложенията си за нови закони, които да позволят използването на луксозни активи, отнети от руски олигарси в рамките на безпрецедентните санкции, за да се компенсира Украйна за разрушенията, нанесени от руската инвазия.

Той призна огромните разходи, свързани с подкрепата на САЩ за Украйна, но заяви, че няма реален избор в борбата с руския президент Владимир Путин.

"Цената на тази борба не е евтина. Но отстъплението пред агресията ще струва по-скъпо, ако позволим това да се случи", каза той.

Отразявайки мащаба на американската помощ за Украйна, която осакатява силно по-големите и тежко въоръжени руски сили, Байдън потвърди, че Съединените щати вече са изпратили 10 оръжия за унищожаване на танкове за всеки руски танк, изпратен в страната.

Той обаче отхвърли все по-ожесточените твърдения на руски официални лица и държавни медии, че Москва се бори с целия Запад, а не само с Украйна.

"Ние не атакуваме Русия. Ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия", заяви Байдън.

Наричайки реториката в Москва за възможността за ядрена война признак на "отчаяние", Байдън заяви, че "никой не бива да прави голословни коментари за използването на ядрени оръжия или за възможността те да ги използват". Това е безотговорно."

А след като руският държавен газов гигант "Газпром" обяви, че намалява доставките за България и Полша - членове на НАТО и ЕС, Байдън заяви, че Съединените щати работят за укрепване на европейските енергийни доставки.

"Няма да позволим на Русия да сплашва или изнудва, за да се измъкне от тези санкции. Няма да им позволим да използват своя нефт и газ, за да избегнат последствията от агресията си", заяви Байдън.

Необходимо е гласуване в Конгреса

По-голямата част от предложения пакет от 33 млрд. долара ще бъде "20 млрд. долара за военна и друга помощ в областта на сигурността. Това означава оръжия и боеприпаси, които ще потекат към украинския народ", заяви пред репортери високопоставен американски служител.

Други 8,5 млрд. долара икономическа помощ ще "помогнат на правителството на Украйна да реагира на непосредствената криза", а около 3 млрд. долара са предложени за финансиране на хуманитарна помощ и за справяне с глобалния шок в цените на хранителните доставки в резултат на нападението на Русия срещу Украйна, която е основен износител на пшеница, каза служителят.

Предложеният пакет включва също така финансиране за справяне с икономическите смущения в САЩ и в други страни, като се започне от въздействието върху доставките на храни и се стигне до наличието на важни компоненти, използвани във високотехнологичното производство.

Конгресът трябва да одобри искането и макар че както републиканците, така и Демократическата партия на Байдън дадоха знак, че са склонни да продължат да подкрепят Украйна, спорът относно искането на Байдън за несвързан с пандемията пакет от 22,5 милиарда долара за ковид заплашва да усложни процеса на одобрение.

"Не ме интересува как ще го направят, аз изпращам и двата нагоре", каза Байдън и подчерта, че "не бива да губим бдителност в борбата си срещу Ковид-19".

Преследване на олигарси

Успоредно със западната военна помощ, която започна предпазливо с предимно отбранителни пехотни оръжия, но вече включва тежка артилерия и въоръжени безпилотни самолети, Вашингтон води санкционна атака, целяща да изолира Русия и да окаже натиск върху Путин.

Байдън обяви предложение за засилване на натиска върху близкото обкръжение на милиардерите на Путин чрез процедури за запор и конфискация, които да позволят активите на олигарсите да бъдат "продадени", за да се "поправят вредите, причинени от Русия, и да се помогне за изграждането на Украйна".

До момента съюзниците от Европейския съюз са замразили руски активи на стойност над 30 млрд. долара, включително почти 7 млрд. долара в луксозни стоки, принадлежащи на олигарси, като яхти, произведения на изкуството, недвижими имоти и хеликоптери, съобщи Белият дом.

Съединените щати са "наложили санкции и са блокирали плавателни съдове и самолети на стойност над 1 млрд. долара и са замразили активи за стотици милиони долари в американски сметки, принадлежащи на руския елит, ", се казва в изявлението. Една от последните конфискации е на суперяхта на стойност 90 млн. долара, принадлежаща на руския милиардер Виктор Векселберг.

Законодателният пакет, предложен от Байдън, ще засили също правния натиск върху олигарсите, които се опитват да скрият средствата си.

Едно от предложенията е да се разреши конфискуването на имущество, използвано за избягване на санкции. Друго предложение е да се разшири арсеналът, използван от американските прокурори, като се удвои от пет на десет години срокът, в който те могат да водят разследвания за пране на пари, и да се прилагат законите за борба с организираната престъпност към избягването на санкции./БГНЕС
 

Коментари Напиши коментар

289

Диана

преди 2 месеца

До Диана От друга страна, Навални, който също е КГБ, е любимец на Запада. Явно, не КГБто е проблем на Запада, а именно Путин е направил нещо, което ги е стреснало..Путин наистина изглежда доста ръбат още от пръв поглед, но интересно каква точно е причината - може би ще разберем много неща от нея!...

288

Диана

преди 2 месеца

До Диана303 И забележете, Байдън ще давал тези пари на украинците да си възстановявали щетите от войната! Демек, ние не сме крадци, ето даваме ги да поправяме щетите, нанесени от нашия неприятел, КГБто Путин, който води едновременно две войни като много умен и е естествено да има някакви малки пропуски, значи..Жалка картинка!..Байдън наистина живее в миналия век! Тръмп го нарича "социалист"...Да-а-а, има материали за размисъл, значи..

287

Диана

преди 2 месеца

продължение от 302 Светът е грешен пред Русия сигурно..може би се страхуват от изкуплението на греховете си...Американците постъпват много грозно като отнемат парите на руските олигарси в техните банки - това си е чиста кражба! Би трябвало да има закон против домогването на външни лица до чужди банкови сметки, да има сигурност, сигурно имат договор..Байдън прави това явно като тоталитарист - всичко му е позволено! Може и тези пари да са крадени, може и да не са - каквито и да са..