"В момента има над 2,5 милиона украински бежанци пристигнали в Полша и огромното, наистина огромното мнозинство от тях са жени и деца. Една част са стари хора, включително сред тях има хора с увреждания и такива, които страдат от сериозни заболявания. Но като цяло това е картината на бежанците. Ние се отнасяме с изключителна емпатия към ситуацията. Поляците ежедневно следят събитията в Украйна. Разбира се, ние силно подкрепяме украинските власти водени от президента Зеленски и украинския народ, който брани страната си," каза в специално интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Анна Фотига, бивш външен министър на Полша, сега - евродепутат от групата на ЕКР.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как държавата помага на жените, които се опитват да намерят работа и какво е финансовото подпомагане, което осигурява Полша на жените и децата-бежанци, Фотига отговори:

"Това е предимно разход за нашия собствен бюджет. Подкрепата от Европейския съюз все още не е станала реалност. Разбира се, има взети мерки предимно от неправителствени организации, които активно си сътрудничат. Но като системен подход все още нищо не е осъществено. С извънредна процедура, която реално отне два дни за гласуване в двете камари, полският парламент прие специален закон. Той съдържа конкретни разпоредби по отношение на украинските бежанци, включително и предоставянето на специален регистрационен номер, който им дава право да се възползват от полското здравеопазване, от образователната система и други социални услуги. Украинските деца бяха освободени от задължителното за страната посещаване на училище, защото оставихме това като техен избор кога да решат да постъпят в полско училище. Осигурена е значителна помощ, която лично съм проверила, защото на практика почти всяко семейство, включително и моето, е ангажирано с такава помощ включително и с настаняването на украински семейства."

По думите на Анна Фотига мнозинството от семействата са предпочели да останат свързани с дистанционното обучение от Украйна. "Смятам, че с течение на времето, те могат да изберат и смесена форма на обучение и в украинско, и в полско училище, което е и препоръчително според мен, тъй като това е и вид терапия за децата жертва на посттравматична травма и стрес. Те са в такова състояние, че например децата, чийто домакин са моите пораснали деца, не могат да спят без лампата да бъде оставена да свети.

Те се страхуват, всеки шум ги изнервя. Можете да си представите такава реакция и вероятно би било от полза за тях да им се даде възможност да общуват с полски деца, да играят, да посещават спортни състезания организирани от училищата. Но изборът е техен – ако желаят, ако решат, ако предпочетат да използват полските училища, то те винаги ще получат помощ. Има мащабна мрежа за взаимопомощ, работеща в подкрепа на идващите от Украйна и създадена от украински граждани, които вече живеят в Полша като икономически имигранти. Да не забравяме войната от 2014 година, когато много украинци избягаха в Полша, макар миграцията да беше основно по икономически прицини," каза Фотига.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase