Снимка: БГНЕС

По-рано днес Китай съобщи, че провежда военни учения около Тайван, когато делегация на Конгреса на САЩ посети острова в знак на подкрепа към другата демокрация, а Пекин обвини депутатите, че са повишили напрежението с "провокативното" си пътуване, предаде "Ройтерс".

Китайските военни изпратиха фрегати, бомбардировачи и изтребители в Източнокитайско море и района около Тайван, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия в изявление, публикувано в момент, когато законодателите провеждаха пресконференция в Тайпе.

"Тази операция е в отговор на зачестилите напоследък погрешни сигнали от страна на Съединените щати по тайванския въпрос", се казва в него, без да се споменава гостуващата американска делегация.

"Лошите действия и трикове на САЩ са напълно безполезни и много опасни. Тези, които си играят с огъня, ще се изгорят сами", се казва в него.

В отделно изявление китайското министерство на отбраната заяви, че посещението на САЩ е "умишлено провокативно" и е "довело до по-нататъшна ескалация на напрежението в Тайванския проток".

Тайван е чест източник на напрежение между Пекин и Вашингтон.

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм заяви пред тайванския президент Цай Инг-уен по време на срещата на делегацията с нея, че войната в Украйна и провокативното поведение на Китай са обединили мнението на САЩ по невиждан досега начин.

"Да изоставим Тайван би означавало да изоставим демокрацията и свободата", каза той. "В света се засилва противопоставянето на бандитизма - на лошите момчета".

Сенатор Боб Менендес, председател на сенатската комисия по външни отношения, заяви, че технологичният център е "страна от глобално значение" и нейната сигурност има последици за целия свят.

Двупартийната група от шестима законодатели пристигна за двудневното си посещение в четвъртък, в рамките на необявено преди това пътуване.

Такива посещения и споменаването на Тайван като "държава" винаги предизвикват гнева на Пекин, който отхвърля всяко подобно предположение. Китай разглежда острова като част от своята територия.

Съединените щати нямат официални отношения с обявения от Китай Тайван, но са неговият най-важен международен поддръжник и доставчик на оръжие.

Менендес призна, че китайското правителство е "много недоволно" от посещението на делегацията, но заяви, че това няма да разубеди групата да подкрепи Тайван.

"Тъй като Тайван произвежда 90 % от високотехнологичните полупроводникови продукти в света, той е страна с глобално значение, последици и въздействие и следователно трябва да се разбере, че сигурността на Тайван има глобално въздействие", каза Менендес на Цай.

Тайван е окуражен от подкрепата на САЩ, предложена от администрацията на Байдън, която многократно е говорила за своя "твърд" ангажимент към демократично управлявания остров.

Това доведе до допълнително напрежение в китайско-американските отношения.

Нахлуването на Русия в Украйна също така накара Тайпе да бъде нащрек за евентуални действия от страна на Пекин, който да използва кризата в Украйна, за да се насочи към острова. Правителството обаче не съобщава за признаци, че Китай се готви да нахлуе.

През последните две години Тайван се оплаква от засилена китайска военна активност, включително от почти ежедневни полети на военновъздушните сили в зоната на въздушна отбрана на страната, но не и в близост до самия остров.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 месеца

Китайчетата без да елиминират САЩ ама реално няма да ви получи плана за 2049,тези не са като другите, те разбират и заслужават само едно, На. ***. аки ф Пента гон а

24

Анонимен

преди 2 месеца

Американците няма да мирясат докато не разпалят войни навсякъде.

23

Пловдив

преди 2 месеца

Източния Китайският театър.Колкп неграмотни редактори