Снимка: БГНЕС

Държавните рафинерии в Китай спазват съществуващите договори за доставка на руски петрол, но избягват сключването на нови въпреки големите отстъпки, като се съобразяват с призива на Пекин за предпазливост в момент, когато западните санкции срещу Русия се увеличават заради инвазията й в Украйна, съобщиха шестима души пред "Ройтерс".

Държавната Sinopec, позната като най-голямата рафинерия в Азия, CNOOC (China National Offshore Oil Corporation), PetroChina и Sinochem стоят настрана от търговията с нови руски товари за зареждане през май.

Китайските държавни фирми не желаят да бъдат възприемани като открито подкрепящи Москва чрез закупуване на допълнителни количества петрол, заявиха двама от хората, след като Вашингтон забрани руския петрол миналия месец, а Европейският съюз наложи санкции на най-големия руски износител Роснефт и Газпром нефт.

"Държавните предприятия са предпазливи, тъй като действията им могат да се разглеждат като представляващи китайското правителство, а никой от тях не иска да бъде посочен като купувач на руски петрол", каза един от говорителите.

Sinopec и Petrochina отказаха коментар. CNOOC и Sinochem не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Китай и Русия развиват все по-тесни връзки през последните години и още през февруари обявиха партньорство "без граници", а Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна или да ги определи като "инвазия".

Още по темата
Китай многократно е критикувал западните санкции срещу Русия, въпреки че в събота високопоставен дипломат заяви, че Пекин не заобикаля умишлено санкциите срещу Русия.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, е най-големият купувач на руски суров петрол - 1,6 млн. барела дневно, като половината от тази суровина се доставя по тръбопроводи в рамките на междуправителствени договори.

Източниците очакват китайските държавни фирми да спазват дългосрочните и съществуващите договори за руски петрол, но да избягват нови спот сделки.

Намаляването на вноса на руски петрол в Китай може да накара гигантските държавни рафинерии да се насочат към алтернативни източници, което ще увеличи опасенията за световното предлагане, довели до достигане на 14-годишен връх на цените на петрола сорт Брент близо до 140 долара за барел в началото на март, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Оттогава фючърсите на Брент се понижиха до под 110 долара, след като САЩ и съюзниците им обявиха планове за освобождаване на запаси от стратегическите резерви.

Преди кризата в Украйна, Русия доставяше 15% от китайския внос на петрол - половината от него по тръбопроводите "Източен Сибир" и "Атасу-Алашанкоу", а останалата част - с танкери от пристанищата в Черно, Балтийско и Далечния изток.

Unipec, търговското подразделение на Sinopec и водещ купувач на руски петрол, предупреди своите глобални екипи на редовни вътрешни срещи през последните седмици за рисковете от търговията с руски петрол.

"Посланието и тонът са ясни - контролът на риска и спазването на правилата са преди печалбите", казва един от източниците, който е бил информиран за срещите.

"Въпреки че руският петрол е с огромна отстъпка, има много проблеми като осигуряване на застраховка на превоза и затруднения при плащането."

Друг от източниците, работещ в рафинерия, която редовно преработва руски суров петрол, заяви, че Unipec е казала на завода му да намери заместител, за да поддържа нормална работа.

"Освен доставките, които пристигнаха през март и които трябва да пристигнат през април, няма да има повече руски петрол занапред", каза този източник.

През март Unipec натовари 500 000 тона Urals от руските пристанища в Балтийско море, което е най-големият обем от месеци насам, доставен от Surgutneftegaz на спот и в рамките на експортен търг на Rosneft, който Unipec спечели за товарене между септември 2021 г. и март 2022 г., според търговци и данни за корабоплаването.

Последните й сделки за Урал ще бъдат две доставки през април с общ обем от 200 000 тона от руския производител Сургутнефтегаз (SNGS.MM), заявиха двама търговци, запознати със сделките.

За разлика от тях Индия досега е резервирала поне 14 млн. барела, или около 2 млн. тона, руски петрол от 24 февруари насам, в сравнение с близо 16 млн. барела за цялата 2021 г., според изчисления на "Ройтерс".

Други държавни купувачи - PetroChina, CNOOC и Sinochem - са избегнали руската смес ESPO за зареждане през май, твърдят източниците.

Sinopec се сблъсква с проблеми с плащанията дори по сделки, договорени по-рано, тъй като държавните банки, които не желаят да поемат рискове, се стремят да намалят финансирането на сделки, свързани с руския петрол, каза вторият източник, цитиран от "Ройтерс".

Притесненията от санкциите накараха някои независими рафинерии, известни като "чайници", някога динамична група клиенти, консумиращи около една трета от вноса на руски петрол в Китай, да се скрият от радара.

"Търговията с ESPO беше наистина бавна и потайна. Сключват се някои сделки, но подробностите се пазят в тайна. Никой не иска да бъде видян да купува руски петрол публично", казва редовен търговец на ЕСПО.

За да запазят петролния поток, тези пъргави рафинерии използват алтернативни механизми за плащане, като например паричен превод, плащане след доставка на товара и използване на китайска валута.

Руските доставчици - Роснефт, Сургутнефтегаз и Газпром нефт, както и независимите производители, представлявани от швейцарския търговец Paramount Energy - се очаква да доставят рекордните 3,3 млн. тона ESPO от пристанище Козмино през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase