Снимка: Getty

Корпусът му е овъглен и е усукана зейнала дупка. Гигантските му крила са паднали на земята, един от двигателите му е изгорял и унищожен.

Огромният влак от гуми, върху който седи самолетът, все още се вижда, както и одърпаният носов конус, гордо носещ украински сини и жълти ивици и "225" - официалното му обозначение.

Но е ясно, че най-големият търговски самолет в света, Антонов АН-225, никога повече няма да лети.

Пълният размер на щетите по самолета, наречен "Мрия" или "сън" на украински, беше видян от журналисти на CNN, след като руските войски се изтеглиха миналата седмица от летище Гостомел край Киев, което беше сред първите стратегически цели на инвазията на Украйна.

Реактивният самолет лежи смачкан под счупената арка на самолетен хангар, където е чакал поддръжка по време на инвазията.

Около него лежат остатъците от войната - летището е осеяно с унищожена руска техника, включително камиони, танкове, бронетранспортьори и отработени боеприпаси.

Унищожаването на АН-225 беше символична загуба в началото на конфликта. Самолетът, първоначално построен в подкрепа на съветската програма за космически совалки от 80-те години на миналия век, беше гордост за Украйна.

Атаката също така изпрати ударни вълни в света на авиацията. Самолетът беше наричан чудо на съвременното въздушно инженерство. Машината редовно привличаше тълпи както на авиошоутата, където беше звездната атракция, така и по време на ежедневните си товарни мисии по целия свят.

Веднага след съобщенията за смъртта му украинските власти обещаха да възстановят самолета, заявявайки, че Русия ще трябва да поеме разходите за реконструкция от 3 милиарда долара.

"Русия може да е унищожила нашата "Мрия". Но те никога няма да могат да унищожат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава. Ние ще победим!" написа тогава украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

Руските войски започнаха да прокопават Гостомел малко след като в края на февруари поеха контрол над летището. След седмици на интензивни боеве, сателитни снимки разкриха миналия четвъртък, че руските сили внезапно са изчезнали.

Предишни сателитни снимки показаха, че около военните превозни средства и артилерийски позиции руснаците са изградили защитни земни берми. Сега остават само бермите.

Оттогава украинските сили поеха контрола над съоръжението, като го обявиха за значителна победа над руснаците. През уикенда журналисти от CNN обиколиха летището с украинската национална полиция.

Не беше ясно какво е причинило унищожаването на самолета - дали това е акт на умишлен саботаж или странични щети от военната офанзива за поемане на контрол над летището.

Но въпреки разрушеното състояние на АН-255, много войници правят снимки на самолета, символичният статут на Мрия сред украинците очевидно не намалява

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase