Снимка: БГНЕС

Първо се появиха драматичните кадри на километричната колона от руски военни превозни средства, движещи се към Киев. След това се появиха и драматичните образи на същите тези военни превозни средства, горящи, унищожени, изоставени и разпръснати.

Това беше един от многото епизоди от инвазията на Русия в Украйна, в които целият свят успя да проследи в детайли битка, която иначе би била обвита в мъглата на войната.

Изминал е само месец, но войната на Русия срещу нейната съседка вече може да се нареди сред най-фотографираните и документирани конфликти в най-новата история. Украински цивилни, военни и журналисти от фронтовата линия допринесоха за масова визуална информация в реално време, като споделяха изображения и видеа в социалните медии.

Всеки ден в Twitter, TikTok, Instagram и Telegram се появяват десетки изображения на горящи танкове, изоставени камиони и свалени хеликоптери в Украйна. През първите три седмици от конфликта, когато руските сили изглеждаха затрупани с проблеми с логистиката и горивото, видеоклипове на украински фермери, които теглят изоставени руски военни превозни средства, се появяваха почти всеки ден. Те станаха толкова много, че се превърнаха в мемета.

Това количество на информация позволи на експерти и доброволци по разузнаване с отворен код да получат представа за тази война, която в миналото може би щеше да е достъпна само за държавните разузнавателни агенции. Те успяха старателно да документират хиляди изображения и видеоклипове на унищожена и изоставена техника, за да разкажат една от най-важните истории на тази война досега: унищожаването на руската военна техника в голям мащаб и спирането на военна суперсила.

Само от данни с отворен код – а именно изображения и видеоклипове, споделени онлайн – един екип от специалисти за проследяване на оръжия е документирал общо 2055 руски военни превозни средства, унищожени, изоставени или заловени от украинските сили. Сред този брой са 331 танка, 235 бойни бронирани машини, 313 бойни машини на пехотата и 40 ракетни системи земя-въздух, според блога на Oryx, който се управлява от военните анализатори Стийн Мицер и Йост Олиманс. Двамата управляват операцията по проследяване в свободното си време и публикуват в Twitter своите открития. Всички пари, които правят чрез своя Patreon, отиват за благотворителни организации, които помагат на цивилни в Украйна.

Техният списък, добавят те в преамбюл, "включва само унищожени превозни средства и оборудване, за които има налични снимки или видеографски доказателства. Следователно количеството унищожено оборудване е значително по-високо от регистрираното тук."

Списъкът разказва история. Много преди Пентагонът да разпространи новини за битки и зони за контрол в залата за брифинг, е възможно да се определи резултатът от офанзивите от документираните загуби на оборудване. Унищожена руска колона извън град северно от Киев, където руските сили се опитваха да пробият, например,показва, че усилията им не вървят твърде добре.

През първите две седмици от инвазията обемът на загубите на руска техника, документирани от оръжейните проследяващи, беше един от първите признаци, че операцията не върви добре за руските военни. Загубите бяха толкова големи, че екипът на Oryx беше претоварен.

"Не мога… да продължа", написаха те в Twitter в отговор на видео, което показва как украинските сили залавят 30 руски превозни средства близо до Харков. Поддържането на списъка изисква почти постоянно внимание - дори късно през нощта доброволци преглеждат изостанали изображения и видеоклипове, за да го поддържат актуален.

"Трябва да си достатъчно луд, за да започнеш такова нещо и още по-луд, за да продължиш",  казва  Мицър пред The ​​Independent.

Той добавя, че екипът му следва стриктна методология за проверка и документиране на видеоклиповете и изображенията, които намира. Първо го сравняват със съществуващата си база данни, за да проверят дали е нов. Този процес "отнема много време и ще стане само по-тромав, тъй като броят на загубите допълнително се увеличава", обяснява той. След това анализират сцената - било то колона от унищожени танкове или изоставена система за противовъздушна отбрана - за да идентифицират оборудването и да разберат как то е било унищожено.

"Или е унищожен, заловен или изоставен. Понякога горивото му е свършило, някои превозни средства засядат в канавка или попадат в засада на украинските сили", казва Мицер. "Обикновено има история, която трябва да се разкаже, особено когато се комбинира с доклади за геолокация и след действие."

Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика и бивш морски пехотинец на САЩ, който също проследява тези видеоклипове, каза, че руските загуби ни говорят много за бъдещето на войната.

"В определен момент загубите стават толкова значителни, че това се отразява на способността им да работят“, каза той. „Когато можете да видите, че оборудването на дивизията е загубено или многократно полкове, в един район, цялата операция ще пострада.”

"Тези кадри ви казват, че способността им да правят определени неща в бъдеще е доста ограничена, защото вероятно нямат достатъчно бройки техника", обяснява той.

Лий, който е експерт по руските оръжейни системи, записва данните с отворен код от бойното поле и идентифицира повреденото или изоставено оборудване. Той е вършил подобна работа по време на войната в Сирия, но този конфликт е предоставил много по-голямо количество изходен материал за работа.

"Много голяма част от война в Украйна се води в много големи населени места, където хората имат телефони, социални медии и всичко останало. Ще видим повече видеоклипове на битки от тези райони, отколкото от някъде другаде. Така че в това отношение тази война донякъде е уникална“, каза той.

Общността от разузнавачи с отворен код, която проследява загубите на оборудване, е смесица от професионалисти и аматьори на непълно работно време. По дефиниция разследването с отворен код може да бъде извършено от всеки, който има интернет връзка, така че границата между професионалистите и аматьорите често е размита. Bellingcat, организация за разследваща журналистика, която е специализирана в разузнаването с отворен код, започва живота си като медия от един човек, ръководена от основателя Елиът Хигинс, и прераства в международен гигант.

Друга група, Ukraine Weapons Tracker, създаде акаунт в Twitter с 372 000 последователи през месеца от началото на конфликта. Той се управлява от екип от двама души, единият от които е офис служител в Обединеното кралство през деня и който говори с The Independent при условие за анонимност.

И те казват, че мащабът на руските загуби е най-значимото откритие в тяхната документация досега. Но това, което също се откроява, е нивото на детайлност за начина, по който се води войната, което този малък екип е в състояние да извлече от образите, които намира.

През първите две седмици от инвазията големи руски конвои бяха унищожени от украински атаки с дронове, казва доброволецът на Ukraine Weapons Tracker. Изображенията на тези изгорени колони показаха, че руските военни плановици не са били подготвени за сценарий, в който Русия няма надмощие във въздуха. Тогава започнаха да се появяват образи на различен вид разрушения.

"Руснаците решиха да намалят размера на своите конвои и да им дадат ескорт. Но вместо това тези по-малки конвои биват удряни от екипи на специалните части или местни отбранителни сили", каза доброволецът от Ukraine Weapons Tracker. "Така че вместо два масивни конвоя да бъдат унищожени, получавате пет или шест по-малки инцидента на ден", добавят те.

И Лий, и хората, които стоят зад Ukraine Weapons Tracker, са ръководили подобни проекти в други военни зони – предимно в Сирия и Ирак. Но мащабът на загубите на оборудване в Украйна, повечето от които е руско, е различен от всичко, което са виждали преди.

"В Сирия и Ирак е забележително, ако някой залови 10 AK47 от някой друг. Тук дори не бихме си направили труда да проследяваме подобно нещо, защото мащабът е прекалено голям. Вече не гледаме малки оръжия, а само бронирани превозни средства", обяснява доброволецът.

Въпреки че тракерите наблюдават оборудването на двете страни, украинските загуби като цяло са по-трудни за наблюдение, тъй като е по-малко вероятно украинските цивилни да ги заснемат.

Дори и с тази потенциална празнина в информацията, мащабът на руските загуби, особено през първите няколко седмици, е "почти неуправляем" за проследяващите, за да могат да следят напълно, казва Лий. Това се разкрива по много начини.

"Мисля, че противно на това, което много хора очакваха, ние говорим за конфликт между връстници. Поради това мащабът на руските загуби е просто огромен", на мнение е той. "Не говорим за борба с бунтовниците. Не говорим за полицейска операция. Не говорим за специална операция. Говорим за две страни, които не са еднакво съпоставени, но не са толкова далеч една от друга."

Всички са съгласни, че това е мрачна работа. Тракерите трябва да документират оборудването, но никой от тях не забравя, че всеки от тези танкове или камиони се управлява от човек.

"Зад всеки убит войник, който виждами, едно семейство е разкъсано, създава се празнина, която никога няма да бъде запълнена", казва  Мицер. "Кадри на танк, който претърпява катастрофална детонация, изглежда впечатляващо, но също така води до края на три живота. Войници, които вероятно никога не са искали тази война. Войници, които имат семейство и мечти точно като теб и мен."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase