Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът на Украйна предупреди за риск от радиация в електроцентралата в Чернобил. Той критикува руските сили за "милитаризиране" на зоната около станцията.

Ирина Верещук поиска Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни стъпки за демилитаризиране на зоната и да изпрати специална мисия за премахване на риска от авария на мястото на най-тежката гражданска ядрена катастрофа в света.

"Безотговорните и непрофесионални действия на руските военни представляват много сериозна заплаха не само за Украйна, но и за стотици милиони европейци", каза Верещук, докато говори пред медиите в неделя.

Тя каза, че руските сили транспортират големи количества стара и лошо поддържана артилерия около обекта, създавайки риск от повреда на защитната конструкция, изградена около разбития четвърти реактор на станцията след експлозията му през 1986 г.

Верещук подчерта, че щетите могат да причинят значително количество радиоактивен прах в атмосферата, което да доведе до замърсяване на въздуха, засягащо Украйна и други европейски държави. Тя също така разкритикува руските военни, че не позволяват на пожарникарите да поставят под контрол голям брой пожари в зоната.

"Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да приеме незабавни мерки за демилитаризиране на зоната за изключване около станцията в Чернобил, както и изпращане на специална мисия за премахване на рисковете от повторение на аварията в Чернобил в резултат на действията на руските окупационни сили" призова каза.

"Окупаторите игнорират тези заплахи и продължават да транспортират и съхраняват големи количества боеприпаси в непосредствена близост до ядрените централи", каза тя, добавяйки, че силите транспортират и „десетки тонове ракети, артилерийски снаряди, минохвъргачки“ всеки ден. в рамките на няколкостотин метра от изолационната структура на атомната електроцентрала.

Твърденията на вицепремиера обаче не могат да бъдат проверени веднага.

Русия, която получи контрол над изведената от експлоатация станция в Чернобил на 25 февруари, преди това отрече да излага на риск ядреното съоръжение.

Реакторът в Чернобил се стопи печално през април 1986 г. по време на тест, покривайки голяма част от Европа в радиоактивен облак. Хиляди смъртни случаи бяха свързани с последствията от аварията и радиацията, която тя отдели.

По това време Украйна е част от Съветския съюз. От години около мястото съществува силно защитена зона, която погребва изключително опасно количество ядрен материал.

По-рано в неделя украински служител предупреди, че повече от 10 000 хектара гори горят в Чернобилската изключена зона, като добави, че пожарите са довели до повишено ниво на радиоактивно замърсяване на въздуха със заплаха за съседните европейски страни.

Людмила Денисова, комисар на Върховната Рада на Украйна по правата на човека, приписва пожарите на руските бойни действия в региона. Тя каза, че са регистрирани 31 пожара, тъй като тя призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да изпрати пожарникари и оборудване, които да помогнат за справянето с тях.

Междувременно руските сили поеха контрола над град Славутич, който беше създаден и построен след катастрофата през 1986 г., каза в събота кметът му, добавяйки, че трима души са загинали при сблъсъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase