Засега не се очертава лична среща между Путин и Зеленски, тъй като и двете страни имат диаметрално противоположни искания. И двамата президенти може би искат бързо да свърши тази война, но те трябва да съхранят лицето си пред своята общественост. Путин се нуждае от такъв край на войната, че да обяви някаква победа, каквато и да е. Той е влязъл с двата крака в това тресавище и няма стъпка назад, заяви Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в "България сутрин".

Още по темата
Според него стъпка назад може да застраши неговата власт в Русия.

"Включително тези рускоезични райони, които бяха превзети от руснаците в Южна и Източна Украйна, са против руската армия. Има почти ежедневни демонстрации, примерно в град Херсон. Ражда се и се утвърждава една гражданска нация, в която няма значение дали си рускоговорящ или украинскоговорящ, ти си от тази страна, която е нападната от Путин. Съответно се образува национална общност. Така че Путин може би има най-големи заслуги това разделение да бъде преодоляно и да се консолидира украинската нация", добави Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е очевидно, че Русия не може да контролира нови окупирани части от украинската територия за дълго време, тъй като я посреща враждебно население.

"Не очаквам Русия да успее да погълне нови части от украинската територия, извън тези, в които вече го е направила", изтъкна гостът.

"Турция не е обсъждала предложение да дава на Украйна С-400. Тези оръжия тя взе от Русия, именно затова тя се скара с американците и беше изключена от програмата за най-големия изтребител F-35. Турция не е взела много категорично страна в този конфликт", коментира Димитров.

Гостът обърна внимание, че НАТО не участва с войски в този конфликт, но поддържа много активно Украйна.

Димитров коментира и посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в София, на което стана ясно, че България ще даде на Украйна само хуманитарна помощ, но САЩ ще изпратят в страната ни войници и бойна техника.  По думите му не е кой знае колко голям резултатът от това посещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase