Снимка: БГНЕС

Председателят на украинските железници казва, че министър-председателите на Полша, Чехия и Словения, които пътуваха с влак за срещата си във вторник с украинския президент Владимир Зеленски в Киев, са предприели "силна стъпка", за да покажат подкрепа за неговата разкъсана от война страна, макар и да е било "наивно".

"Това беше наистина важно за нас, дори и да беше наивно", казва Александър Камишин пред CNN в сряда.

Камишин, висшият изпълнителен директор на националната железопътна система, нарече този ход наивен, защото делегацията на лидерите на ЕС обяви плановете си за пътуване, докато все още бяха на път за столицата.

Киев беше тероризиран от руски въздушни удари, които удариха жилищни райони през последните дни, включително няколко жилищни блока, което доведе до 35-часов полицейски час, който започна във вторник вечерта.

Железопътната система на Украйна не е имунизирана срещу тези нападения. Но във вторник сутринта полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че той, заедно със словенския премиер Янез Янша и чешкия премиер Петр Фиала, ще посетят Киев.

"Пазех тяхната тайна, но когато видях, че нещо е публикувано онлайн, това ме изненада. Не разбрах защо", казва Камишин пред CNN.

Докато беше на път, Моравецки написа в публикация във Facebook: "Наш дълг е да бъдем там, където се пише история. Защото не става дума за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от тирания."

Фиала също публикува в Twitter, че "целта на посещението е да потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна".

Опасенията за сигурността са на върха в съзнанието на 37-годишния изпълнителен директор на железниците още от началото на войната.

Камишин и неговите висши заместници прекараха последните три седмици в кръстосване на страната, управлявайки 321 000 служители на железницата и около 1450 гари в движение. Той вярва, че управлението на железниците е мишена за руските бомби, така че оставането в почти постоянно движение е въпрос на лична безопасност.

"Дори на децата си казвам "Хей, не разкривайте местоположението си", защото всеки трябва да разбере, че това е война. Не мога да инструктирам министър-председателите", каза той.

Според Камишин идеята на министър-председателите е била да пътуват до Киев с влак, вярвайки, че това е най-безопасният вид транспорт.

Той е съгласен, въпреки че гарата в Запорожие беше ударена в сряда сутринта от руска бомба, малко след посещението им, което остави дупка с размер на кратер на железопътните релси и повреди железопътната гара.

"Всеки умен човек би избрал влака пред автомобила в наши дни", казва той. "Дори с бомбардировките навсякъде, гарите и влаковете са най-безопасните места в страната в момента".

Камишин споделя, че делегацията е пътувала със специален влак с четири от най-новите спални вагона на железницата. Единствените други пътници бяха част от делегацията или охраната.

"Това беше обикновен, нормален влак, с нормални железопътни вагони", обяснява той. "Така че маршрутът на делегацията не беше по-специален от останалите... Това беше същата линия, по която минават и нормалните пътници."

Пътуването отнема около осем или девет часа, каза той. Лидерите прекараха няколко часа със Зеленски и неговия екип, преди да се качат с нощен влак обратно за Полша.

"За мен най-добрата оценка за железниците е, ако чуждестранните премиери изберат железницата вместо кола или хеликоптер, или друг вариант", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase