Снимка: БГНЕС

Поне 150 000 потенциални работни места има в икономиката, които могат да бъдат заети както от български граждани, така и от украински бежанци. Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с представителите на работодателските организации.

Още по темата
"23 хиляди в транспорт, 30 хиляди в комуникационни и софтуерни технологии, 23 хиляди в туризъм, 24 хиляди в строителство, 20 хиляди в текстил, 10 хиляди в електроника. Това е снимка на картината в момента, тя се развива заедно с икономическата ситуация у нас", пресметна министърът.

По думите му безработицата в страната е ниска и има глад за специалисти.

Хората пристигат у нас изключително шокирани и нашата грижа е да ги посрещнем, да им осигурим подслон и храна. Следващата стъпка за тези, които решат да направят България свой дом, е да им се намери работа. Около 80 000 души от Украйна вече са влезли в нашата страна и около половината остават у нас, каза Даниел Лорер.

Ние, като работодатели, ще следим тези хора да не отидат в сивия или още по-лошо в черния сектор на икономиката. Активно ще търсим тези хора и ще им предлагаме работа, каза Добри Митрев, председател на БСК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase