Снимка: БГНЕС

Руски войници патрулират по улиците на Бердянск с автомобили и бронирани превозни средства, маркирани със символа "Z", който обозначава руските окупационни сили.

Служители на местната власт в този град в Южна Украйна, който е контролиран от руски войски през последните две седмици, бяха изгонени от офисите си, а местната радиостанция пуска съветски балади и руски поп песни, а между тях - откъси от речи на Владимир Путин и новини за "освободената от нацистите Украйна".

"Имаме чувството, че живеем в кошмар и не знаем кога ще свърши този ужасен сън", казва един местен съветник в града, който поиска да остане анонимен, позовавайки се на опасения за сигурността. "Все още не можем да повярваме, че това може да се случи."

Тъй като международният фокус остава върху Харков, Мариупол и други украински градове, които са били подложени на тежки руски бомбардировки, има по-малко жестока, но не по-малко важна битка за бъдещето на Украйна, която се води в участък от Южна Украйна, който попадна под руски контрол през първите дни на войната, без големи битки.

Между Мариупол и Николаев - двата града, подложени на руска въздушна атака, има редица значителни украински градове, които в момента са под руска окупация.

В Бердянск, пристанищен град на запад от Мариупол с население от малко над 100 000 души, мнозинството от градските съветници са останали лоялни към Украйна. Те продължават да управляват града, напук на руската окупация. Въпреки това руснаците може да са на път да преминат към по-насилствени методи.

Съобщава се, че в близкия Мелитопол кметът е бил отвлечен от руски войници в петък вечерта. Той е бил изведен от офиса си с торба на главата и оттогава не се е обаждал.

Скоро след това Галина Данилченко, местен съветник, свързана с традиционно проруска политическа партия, се появи с видеоизявление, призоваващо местните жители да не се съпротивляват на руснаците. "Нашата основна задача в момента е да се адаптираме към новата реалност, за да можем да започнем да живеем по нов начин", каза тя.

"Те се опитват да създадат свои собствени власти в окупираните градове", казва Олена Жук, председател на съвета на Запорожска област, която включва Мелитопол и Бердянск. "Опитват се да зкупят хора или да намерят поддръжници в сегашните власти, а кметът на Мелитопол, който отказа да сътрудничи, беше отвлечен. Това е абсолютно нечувано поведение."

Канал Telegram, създаден от властите в Бердянск, за да комуникира с местните жители, дава забележителна представа за това как руската окупация се развива на място.

На 26 февруари, два дни след началото на руската атака срещу Украйна, временно изпълняващият длъжността кмет Александър Свидло направи първото си видео обръщение в канала. Седнал на бюро, стайно растение зад него, Свидло отбеляза, че "колона се движи в посока към града" и помоли жителите да запазят спокойствие.

На следващия ден на жителите беше наредено да изключат геолокацията на мобилните си телефони и да премахнат всякакви подозрителни маркировки по дървета или сгради, които биха могли да бъдат маркери за артилерийски цели.

Вечерта на 27 февруари Свидло се появи отново, този път в тъмна стая, изглеждайки изтощен и разтърсен.

"Преди няколко часа всички станахме свидетели на това колко тежка военна техника пристигна на територията на нашия град", каза той. Той обясни, че руски войници са влезли в сградата на градската администрация. "Предложиха ни да продължим работата си, но под контрола на тези хора. Смятам, че това е неприемливо и затова всички напуснахме сградата и продължаваме да работим от разстояние", заявяви той. "Не знам какво ще се случи утре."

Свидло и мнозинството от градските съветници се преместват от сградата, за да продължат работата си другаде, напук на руснаците. На заседание на съвета, проведено на 3 март, присъстват 28 от 38 съветници, според един източник.

Изглежда руската армия е очаквала големи сегменти от населението на места като Бердянск и Мелитопол да приветстват руската армия като освободители, както се случи през 2014 г. в Крим.

"От години те лъжат себе си, че хората в Украйна уж чакат да дойде Русия", каза президентът Владимир Зеленски във видеообръщение, публикувано през уикенда. "Те не намериха сътрудници, които да предадат града и властта на нашествениците."

Много по-възрастни жители на региона се чувстваха лишени от права в съвременна Украйна, но тези възгледи се променяха постепенно през последното десетилетие, а след това бързо през последните две седмици от руската атака срещу Украйна.

"Разбира се, сред населението има фенове на "руския свят", но всеки ден те са все по-малко. Хората могат да видят, че "руският свят" не е това, което обещава руската пропаганда. Това е бедност, насилие и разрушение", казва Анна Украинска, учителка в Бердянск, пред The Guardian.

В Бердянск, както и в много окупирани градове, протестите привлякоха по улиците стотици хиляди невъоръжени украинци, които яростно крещяха ругатни срещу руските войници. От своя страна руските войници изглеждаха несигурни как да реагират.

В град Нова Каховка руските власти заплашиха да спрат водата и електричеството, ако бъде организиран нов протест. Въпреки това в неделя се проведе втори протест в града, както и на много други места.

"Хората излязоха с децата си, имаше и стари хора с бастуни", казва Лера, местна жена, която присъства на протест в Херсон, регионална столица, която също в момента е под руски контрол.

Във видео от протеста, изпратено от Лера, се вижда как протестиращите минават покрай колона от руски военни превозни средства, скандирайки "Руски фашистки окупатори, вън". В един момент руските войници започват да стрелят във въздуха.

Контрапротест в същия ден беше организиран от руснаците, казва Лера, използвайки хора, които тя смята, че не са местни. Този протест е заснет, за да създаде изображения, подсказващи, че Херсон приветства руските войски.

Разпространяват се слухове, че руските окупационни власти планират да организират референдум в Херсон, подобен на тези, проведени в Крим и Донбас през 2014 г., който осигури легитимност на руските действия.

Руските войници са изградили контролно-пропускателни пунктове в целия град и Лера каза, че две приятелки са й казали, че през последните няколко дни войниците са започнали да искат да проверят телефоните на преминаващите.

В Бердянск руснаците също са изградили контролно-пропускателни пунктове в покрайнините на града, като не позволяват на хората да напуснат. Във всеки случай, евакуацията изисква опасно шофиране през фронтовата линия.

Рафтовете на супермаркетите в града са празни и има опасен недостиг на лекарства. В неделя вечерта Свидло написа, че двама градски работници са успели да закарат безопасно микробус с лекарства в града, което ще помогне за спасяването на животи.

Кметството съставя списък на хората, които искат да напуснат, в случай че може да се договори хуманитарен коридор с руснаците, но до момента няма споразумение.

Всяка вечер жителите слушат гласа на руснаците по радиото, които се обръщат към местните с обещания за щастлив нов живот и заплашват с наказателни дела срещу украински служители. Мнозина обаче остават скептични към обещанията.

"По радиото се обръщат към хората с "другари". Те все още живеят в Съветския съюз и искат да го построят тук. Вече ги изпреварихме с няколко десетилетия, нямаме нужда от това", казва местният съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase