Снимка: БГНЕС

Докато Русия продължава инвазията си в Украйна, мрачната реалност на войната зае централно място, като повече от два милиона украинци са напуснали дома си, а стотици са загинали, според ООН.

Русия вече плаща цената за своята агресия - страните по света налагат санкции и руската рубла се понижи още повече спрямо долара, достигайки рекордно ниски нива.

Множество международни спортни организации и ръководни органи също отговориха на инвазията, насочена към Русия и нейните спортисти, със санкции с различна тежест, а руският президент Владимир Путин беше лишен от множество почетни спортни титли.

По-специално руски и беларуски спортисти не бяха допуснати да се състезават на Зимните параолимпийски игри в Пекин през 2022 г., след като атлети и отбори на множество други страни заплашиха да не се състезават на игрите, според Международния параолимпийски комитет (IPC) и Международния олимпийски комитет (МОК). )

"Ситуацията е чудовищна, разбира се. Това е позор за Международния параолимпийски комитет", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери след решението.

МОК също така обяви, че е отнел олимпийския орден - най-високата награда на олимпийското движение - от Путин.

"Считаше се, че МОК има близки отношения с Русия", казва Майкъл Пейн, бивш ръководител на маркетинга в МОК, пред CNN. "Фактът, че сега МОК наложи набор от санкции на Русия, които според мен са може би най-силните санкции, които МОК някога е издавал, вероятно от началото на 60-те години, когато забрани участието на Южна Африка заради режима на апартейда."

Междувременно ръководният орган на световния футбол ФИФА и европейският футболен орган УЕФА отстраниха всички руски международни и клубни отбори от техните състезания "до второ нареждане".

"Владимир Путин е запален както по спорта, така и по отношение на използването на спорта, за да проектира значението на Русия на световната сцена и да върне на руския народ чувство на гордост от успеха им на световната сцена", обяснява Пейн и добавя, че най-непосредственото въздействие на санкциите може да бъде да оспори разказа на Кремъл за конфликта, тъй като обикновените руснаци се чудят какво се е случило със събитията, които трябваше да бъдат домакини.

Миналия месец УЕФА обяви, че тазгодишният финал на Шампионската лига вече няма да се проведе на стадион "Крестовски" в Петербург, който е спонсориран от руската държавна компания "Газпром" и ще бъде преместен на стадион "Стад дьо Франс" в Париж, за да се играе на първоначалната дата 28 май.

"Не може да има недоразумение: никакъв контрол на руските медии не е в състояние да обясни какво се случва в света на спорта, тъй като толкова много събития внезапно са променени", казва Пейн.

Русия отразява инвазията на страната в Украйна много по-различно от западните новинарски издания. Нов закон забранява на медиите, работещи в Русия, да използват думите "война", "атака" или "инвазия", за да опишат решението на Путин да пусне силите си срещу Украйна. Вместо това те трябва да използват оруелианската фраза на Кремъл: "специална военна операция".

Достъпът на руснаците до социални медии като Facebook и Twitter също е силно ограничен.

"Санкциите може да накарат обикновените руснаци да се запитат защо не могат да видят представянето на руските си спортисти? И очевидно, тогава ще се запитат: "Какво става?", казва Пейн.​ "Ще се интересува ли Путин от това, че трябва да върне златния си олимпийски орден или какво мисли останалата част от международния свят за него? Вероятно не. Ще му пука ли за това, което всички местни руснаци казват: "Чакай, какво става?" Абсолютно."

Спортът като националистически инструмент

Лукас Обен, асоцииран изследовател във Френския институт за международни и стратегически въпроси (IRIS) и специалист по геополитиката на Русия и спорта, обяснява ред CNN Sport, че Путин внимателно подготвя имиджа си, така че наблюдателите да са наясно с неговото спортно майсторство на национално и международно ниво.

"Когато Путин дойде на власт през 2000 г., едно от първите му решения беше да покани бившия си треньор по джудо в Кремъл", казва той. "Днес президентът Путин използва спорта като елемент на своята власт. И не само като част от неговата личност, защото той е създал голяма спортна система. Той използва олигарси, политика, бивши спортисти, за да създаде тази машина. Това е голяма система, в която хората са водени от Путин в посоките, които са им необходими, за да създадат красива картина на Русия в света на спорта."

"В по-голямата си част това работи", казва Обин.

"Сработи, защото през 2014 г. гледаме Олимпийските игри в Сочи. След това четири години по-късно гледаме Световното първенство. Наистина е много трудно да се каже на колко международни спортни събития е била домакин Русия през последните 10 години – това е наистина много. В началото това беше огромен елемент на мека сила", добавя Обин.

Вера Толц, професор по русистика в университета в Манчестър, казва пред CNN Sport, че Путин е използвал руския национализъм "инструментално и много систематично" като начин за легитимиране на режима си, откакто идва на власт.

"Национализмът – и видът национално обединение с популяризиране на определени версии на историята, организиране, установяване на нови национални празници и, разбира се, спорт – беше абсолютно ключов за неговата стратегия за легитимиране", обяснява тя, добавяйки, че подобни тактики датират отпреди и се проследяват до съветския период, когато спортът се използва "много интензивно като инструмент за изграждане на лоялност на хората към режима".

"Дори фактът, че Кремъл е стигнал до там даи зползвайки допинг, за да спечели повече медали, по някакъв начин показва как участието в състезания и победата е ключът към стратегията за народна мобилизация на Путин", добавя Толц. .

През 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) единодушно се съгласи да забрани на Русия участие в големи международни спортни състезания – по-специално Олимпийските игри и Световното първенство – за четири години заради неспазване на допинг. По-късно забраната беше намалена наполовина от Спортния арбитражен съд (CAS) през 2020 г.

Наказанието на WADA е свързано с несъответствия в данните, извлечени от организацията през януари 2019 г. от московската лаборатория в центъра на доклада на Макларън за 2016 г., който разкрива широко разпространена и сложна спонсорирана от държавата спортна допинг мрежа.

"Всеки път, когато пуснете Русия в международно спортно събитие, вие по същество се съгласявате да плувате с акули човекоядци. Те ще изнервят останалите спортисти, няма да се чувстват зле от това и ще излъжат за допинга, ако бъдат хванати", казва Джим Уолдън, американският адвокат на Григорий Родченков, който има важна роля в разкриването на първоначалното прикриване на Русия, пред CNN.

Преди Олимпийските игри в Токио Путин говори за разочарованието си от "политизирането на спорта" и че "правата и интересите на нашите спортисти трябва да бъдат защитени от всякакъв произвол".

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) първоначално беше счетена за несъответстваща след публикуването на доклада на Макларън през 2016 г. Докладът, поръчан от WADA, установи, че руската държава е в заговор със спортисти и спортни служители, за да предприеме допинг програма, която е безпрецедентна по своя мащаб и амбиция.

"Путин използва контрола си върху спорта, за да се опита да изиграе света и да спечели колкото е възможно повече, а също така курира съдържанието за руското население, така че да може да получи максимална популярност, което се изразява в максимална сила да прави това, което иска в международен план - по същество противопоставя Русия срещу останалия свят, поне останалата част от западния свят", добавя Уолдън.

Бързо напред към 2022 г. и друг допинг скандал - около руската фигуристка Камила Валиева - засенчи Зимните олимпийски игри в Пекин.

15-годишната Валиева, която получи най-висока оценка в отборното състезание по фигурно пързаляне, беше допусната да се състезава въпреки положителната проба за забраненото сърдечно лекарство триметазидин, което обикновено се използва за лечение на хора със сърдечни проблеми. Положителният тест за допинг е направен преди Зимните олимпийски игри, но излезе наяве по време на Игрите и остава неясно дали спорът за теста за наркотици ще доведе до отнемане на медалите й.

"Русия е фокусирана върху победата на всяка цена. Убийства, подкупи, трафик на наркотици, всякакъв вид престъпност, която ще им даде предимство, е изплозвана от страна на системата. Властите вярват, че не само те ще го направят, но че и другите хора са слаби и не спазват правилата", обяснява Уолдън. Така че те обединяват престъпността с възпрепятстване и съчетават това със спорта. И така те постоянно печелят. А руското правителство използва това, за да подкрепи собствената си популярност, така че да има повече свобода на действие да се ангажира с проблемите в чужбина", добави той.

Пътека на парите

Великият олимпийски играч Едуин Моузес, който се противопостави на бойкота на САЩ на Олимпийските игри в Москва през 1980 г., стигна дотам, че призова Русия да бъде забранена от Олимпийските игри през 2024 г.

"Бойкотът през 1980 г. беше политически. Това е просто ужасно", казва Моузес, който е председател на фондация Laureus Sport for Good, в прессъобщение на Laureus миналата седмица. "Това няма много общо с политиката, има общо с човечеството, войната, сраженията, убитите деца и невинни хора, ракети и ракети, танкове... и е на живо по телевизията, така че всички сме наясно с това. Бях за забрана на руснаците заради случилото се в Сочи през 2014 г., защото наистина нарушават целостта на Олимпийските игри чрез допинг. Бях в изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция и мислех, че наказанията са твърде леки."

"Това, което правят с целия свят в момента в Украйна, е точно същото нещо, което направиха със спорта, според мен. Русия трябва да бъде забранена в Париж", добавя той.

Преди няколко години  Моузес казва, че се е срещнал с Путин.

"Веднъж седнах до него на една маса. Две места отляво, а преводачът беше между нас. И цяла вечер говорих с него. Знам как той говореше за спорта, сякаш беше Светия Граал, и колко важен беше спортът и колко прекрасно е, когато най-добрите от всички страни, независимо от вашата философия, могат да се състезават заедно, и който победи, печели... Сега разбирам, че това беше просто пропаганда."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase