Снимка: БГНЕС

Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна – в Украйна се създаде ситуация, която създава преки заплахи за Руската федерация. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Анталия с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анталия.

По думите му вече има данни, че за този месец е имало планирана офанзива в Донецк и Луганск.

Още по темата
Руският външен министър съобщи, че двамата с Кулеба са обсъдили възможността за среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски. Преговорите между Путин и Зеленски не бива да бъдат среща заради самата среща, каза Лавров.

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. каза още Лавров, цитиран от Ройтерс.

По думите му Западът създава опасност в региона от много години. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, каза Лавров.

Руският министър на външните работи заяви още, че с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия са обсъдили хуманитарни въпроси.

За разговора си с Кулеба Лавров каза още: "Единственото, за което се разбрахме, че тези срещи трябва да имат добавена стойност и изхождаме от това, че те няма да се използват, най-вече от украинска страна, както редовно се случва, за подмяна и подценяване на основния преговорен процес, който се води на беларуска територия между двете делегации. Днешният разговор потвърди, че тези разговори нямат алтернатива, основно говорихме по хуманитарни въпроси, по инициатива на турската страна", каза руският външен министър Сергей Лавров.

Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си, посочи Лавров и добави, че Москва очаква отговор.

Демилитаризацията на Украйна е необходима и това не бива да се бави, заяви още Лавров. „Ние желаем дипломацията да решава всички въпроси, на този път ясно обяснихме, че е необходима демилитаризация на Украйна, денацификация на Украйна е необходима, и това не бива да се бави. Защото заплахата, която се създава на тази територия за Русия – пряка военна, културна, информационна заплаха, езикова, цивилизационна, тя вече придоби абсолютно разбираем и неотложен характер“, каза руския министър.

В отговор на журналистически въпрос Лавров каза, че до бомбардировката на украинска детска болница се е стигнало, след като украинските сили са превзели обекта, но посочи, че там не е имало пациенти и медицински персонал.

Лавров заяви също, че западните медии представят само украинската гледна точка на случилото се. Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва геноцид, след като официални лица заявиха, че руски самолети са бомбардирали болницата в Мариупол, погребвайки пациенти под отломките на сградата въпреки споразумението за прекратяване на огъня,за да могат хората могат да напуснат обсадения град.

Лавров разясни, че Москва  в понеделник е информирала ООН, че в болницата не е имало медицински екипи, а обектът е бил превзет от ултрарадикални бойци от украинския батальон „Азов“.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна.

Лавров заяви още, че Западът се нуждае от Украйна само заради едно - тя да работи постоянно срещу всичко руско. "Очевидни са нещата с руския език, когато беше приет законът за държавния украински език, който обявяваше за годен за употреба само украинския език, а всички останали езици бяха поставени в неравностойно положение по един или друг начин. Не само ние, но и Унгария, България и Румъния започнаха да изразяват недоволство. Но тогава украинската власт направи нещо много просто. Направи изключение от този дискриминационен закон за езиците на Европейския съюз. Много елегантно. И остана само руският, напълно лишен от права. И Западът премълча. Успокои се. Това още веднъж подчерта, че на Запада от Украйна му е нужно само едно - тя постоянно да работи срещу Русия, срещу всичко руско", заяви Лавров.

Лавров заяви също така, че не вярва да започне ядрена война. „Русия е разтревожена, че Западът „по Фройд“ постоянно говори за ядрена война“, каза руският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase