Бизнесът иска да няма таван на компенсациите за електроенергия, както няма таван на цените на борсата. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "Денят ON AIR".

"Поради това няма и таван на свръхпечалбите в енергетиката. Това са едни пари, които са са иззети от труда на хората. Тази добавена стойност трябва да се върне при хората. Още повече, че ЕК излезе със съобщение, в което се казва, че мерките за облекчаване ефектите на високите цени на електроенергията трябва да продължат толкова, колкото е необходимо. Да няма срок", посочи Велев.

"При тези цени има огромни печалби. При цени от 700 лв./MWh само за март в АЕЦ "Козлодуй" ще има 953 млн. лв. печалба. А компенсацията без таван е само 665 млн. лв. Свръхпечалбите са енергийно робство, грабеж на труда на хората, който трябва да бъде възстановен. Това е европейската политика", подчерта гостът в студиото.

Бизнесът се подготвя за най-лошото, а от АИКБ призовават правителството да внесе повече яснота.

"Това, което не се разбира, защото тези хора не са организирали голямо производство, където работят 1000, 500 или 300 човека, е – трябва да има сигурност и предсказуемост, а това може да бъде осигурено. Това искат да чуят предприятията и бизнесът", заяви Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

След срещи с министрите на икономиката, финансите и енергетиката е станало ясно, че правителството ще създаде специален сегмент на борсата, където предприятията да си купят дългосрочни договори за електроенергия. Според председателя на АИКБ само 40 от общо 630 хил. предприятия могат да си го позволят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase