Снимка: архив, БГНЕС

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза, че вярва в победата на Украйна във войната срещу Русия. В същото време той изрази опасения, че руската обсада на големи украински градове може да доведе до разрушения и цивилни жертви, предаде Франс прес.

"Това, което е най-впечатляващо (от началото на войната на 24 февруари), е големият капацитет на Украйна за съпротива, до степен, каквато експертите не си и представяха", каза Льо Дриан пред телевизия "Франс 5".

Още по темата
В същото време френският външен министър подчерта, че конфликтът влиза "в логиката на обсадите", и отбеляза "зловещата експертиза" на руските въоръжени сили в тази сфера. "Имаме примера с Грозни, имаме примера с Алепо и това отново ще започне", предупреди той, визирайки разрушенията, причинени от бомбардировките в столицата на руската република Чечения и най-големия сирийски град.

"Мисля, че това, което ще открием в Мариупол, когато войната свърши, ще е страшно", прогнозира френският външен министър. Той изрази също опасения за съдбата на Одеса и Киев.

"Мисля, че Украйна ще спечели", каза в заключение Льо Дриан, като отбеляза дипломатическата изолация на Русия и ефекта на международните санкции срещу нея.

В телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон вчера руският президент Владимир Путин уверил, че страната му ще постигне целите си в Украйна, било то по пътя на преговорите или чрез война, и отрекъл Русия да взема на прицел цивилни, съобщи Елисейският дворец.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase