Снимка: Getty

Общ преглед

Децата, страдащи от рак, които са били принудени да се приютят в мазета на украинските болници, няма да оцелеят, освен ако не успеят да се евакуират в специализирани центрове, където могат да продължат лечението си, предупредиха лекари.

Още по темата

За младите пациенти с рак лечението е прекъснато, след като бързо са били преместени в мазето на детска болница в украинската столица Киев в резултат на обстрел от нахлуващите руски войски.

Лекарите и медицинските сестри, които са в състояние да осигурят само основна форма на химиотерапия поради липса на доставки, се опасяват, че липсата на лечение ще означава, че децата ще се разболеят, а някои няма да оцелеят.

"Тези деца страдат повече, защото трябва да останат живи, за да се борят с рака – и тази борба не може да чака", казва д-р Леся Лисиция пред NBC News от мазето на "Охматдит" -  най-голямата детска болница в Киев. "Ако лечението на рака на децата бъде прекъснато още повече от войната, нашите пациенти ще умрат", предупреждава тя.

"Ще изчислим колко хора или войници са загинали при атаки, но никога няма да изчислим колко пациенти не са били диагностицирани навреме, колко пациенти са починали, защото не са получили лечение", добавя доктор Лисиция. "Това е огромно количество хора."

В Киевския регионален онкологичен център някои млади пациенти с рак страдат от толкова ниска кръвна картина (а доставките са толкова ограничени), че лекарите са принудени да правят кръвопреливания от родители на деца, казва Юлия Ноговицина, програмен директор в Tabletochki, най-големият център за деца, болни от рак в Украйна.

Въпреки че ситуацията е толкова тежка, евакуирането на болните деца в медицински център в Лвов, Западна Украйна, където има повече доставки на лекарства и условията са по-безопасни, е изключително трудно за лекарите.

"Пациентите и техните родители ме питат дали е безопасно, а аз казвам: "Не знам", казва д-р Лисиция. Дори не знам дали е безопасно да излизам навън. Възможно е да излезем близо до болницата и да бъдем нападнати."

Лекарите се опасяват, че децата могат да бъдат убити, ако ги евакуират, тъй като руски бомби и ракети валят над Украйна. Страната отчете 352 цивилни смъртни случая от началото на инвазията, включително 14 деца.

Ноговицина казва, че за тези деца, които не може да чакат да бъдат евакуирани, лекарите работят с други медици, за да ги преместят в Западноукраинския специализиран детски медицински център в Лвов, преди да изпратят най-болните пациенти с рак в Полша, където им е обещана медицинска помощ.

Повече от 500 000 бежанци, главно жени и деца, бягат от Украйна на Запад, като някои деца са разделени или дори са сираци от началото на инвазията. Опашки до 25 мили се отчитат на границите с Полша и Румъния. Ноговицина казва, че напрежението на границата е толкова високо, че бежанците са започнали да хвърлят камъни по коли с болни деца вътре.

"Има толкова много хора и те са толкова яростни, че просто удрят всяка кола, която се опитва да мине", казва Ноговицина пред NBC. "Днес имахме лекар, който отиде с пациент и имаме късмет, че полицейска кола се движи заедно с тях. В противен случай щяха да бъдат разкъсани, защото се опитаха да изпреварят опашката."

Сред хората, пътуващи към границата с болните си деца, има двойка, която има 37-дневно момиченце, родено с левкемия. Преди войната бебето е щяло да бъде изпратено с линейка. "Тя е най-трудният от всички пациенти", казва Ноговицина. "Не знам как ще преживее това."

Някои от най-уязвимите пациенти с рак, общо 14, бяха качени в автобус в понеделник до Лвов и тръгнаха на дълго и опасно пътуване. Във вторник още 20 деца се присъединиха към тях във втори автобус, преди да бъдат ескортирани до полската граница от полицията.

Д-р Роман Кизима, водещият детски онколог в Западноукраинския специализиран детски медицински център, казва, че докато Лвов е по-безопасен от столицата и Харков, все още има сирени за бомби се чуват на всеки няколко часа.

Той споделя, че медиците сега играят игри с децата, за да ги успокоят, когато чуят сирените, казвайки им да бягат към "тъмницата". Но най-болните пациенти с рак, които са на кислород, остават в леглата си.

"Това е травмиращо", казва д-р Кизима, добавяйки, че евакуирането на децата в Полша е трудно, тъй като полските болници ще бъдат претоварени. Въпреки че градът претърпява от време на време бомбардировки, д-р Кизима е категоличен, че той и неговият персонал "ще стоят тук до последния момент".

"Ако си тръгнем оттук, много деца, за които сме решени да се грижим, ще умрат", казва той.

В социалните мрежи се появиха множество призиви от лекари, които работят в "Охматдит", боевете между Русия и Украйна да спрат за 24 или 48 часа, за да могат децата да бъдат евакуирани. Те призовават и за помощ от потребителите да разпространяват информацията, заедно с хаштага  #CeaseFire4KidsInKyiv, за да привлекат внимание към каузата.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар