Снимка: БГНЕС

Събитията в Украйна от тази седмица предизвикват сериозна загриженост - на първо място заради човешките жертви и страданията на обикновените хора. Конфликтът има и сериозни икономически последици, които ще се влошават, колкото по-дълго продължава той.

Това заяви днес в прессъобщение управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тази криза идва в деликатен момент, когато световната икономика се възстановява от опустошителните последствия на пандемията от КОВИД-19, и заплашва да унищожи част от този напредък, посочва тя. 

"Фондът разполага с редица инструменти и с развитието на ситуацията в Украйна ще продължим да обсъждаме с властите начините да окажем помощ по най-добър начин... В допълнение към текущите политически съвети проучваме всички възможности за по-нататъшна финансова подкрепа, включително в рамките на съществуващото стендбай споразумение за неизплатената сума от 2.2 млрд. щатски долара", каза Георгиева.

"Освен в Украйна, последиците от конфликта създават значителни икономически рискове в региона и по света. Оценяваме потенциалните последствия, включително за функционирането на финансовата система, стоковите пазари и прякото въздействие върху държавите с икономически връзки с региона. Имаме готовност да подкрепим нашите членове при необходимост в тясна координация с международните ни партньори", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase