Снимка: архив, БГНЕС

Украйна поиска от Турция да затвори протоците Босфора и Дарданелите за руски кораби, заяви посланикът на Украйна в Анкара днес, след като Русия предприе въздушни и сухопътни удари срещу съседната страна.

Съгласно международната Конвенция от Монтрьо членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море, което я превръща в потенциален ключов играч във всякакъв военен конфликт между Русия и Украйна.

Още по темата
По-рано този месец шест руски военни кораба и подводница преминаха през турските протоци Босфора и Дарданелите към Черно море за това, което Русия нарече "военноморски учения" в близост до водите на Украйна.

Следват подробности относно споразумението и надзорните правомощия, които то дава на Турция, чиито съседки край Черно море са Русия, Украйна, Румъния, България и Грузия.

ПРАВОМОЩИЯТА НА ТУРЦИЯ

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира транзита на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

Всички нечерноморски страни, които искат да изпратят плавателни съдове, трябва да уведомят Турция 15 дни по-рано, а черноморските страни - осем дни по-рано.

Преминаването е ограничено до девет военни кораба с определен сумарен тонаж едновременно, като никой от тях не надвишава 10 000 тона. Корабите на нечерноморски страни не могат да превишават 30 000 тона едновременно, като плавателните съдове нямат право да остават в района повече от 21 дни. Кораби с всякакъв тонаж на черноморските страни могат да преминават.

Черноморските страни могат да изпращат подводници през протоците с предварително уведомление, стига те да са произведени, купени или ремонтирани извън Черно море.

Споразумението не съдържа ограничения за преминаването на самолетоносачи, но Анкара казва, че има контрол върху това също.

ОПЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ

След разрастването на напрежението около Украйна турски официални представители заявиха, че Конвенцията от Монтрьо е инструментът за опазване на регионалния мир. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще направи каквото е необходимо като натовски съюзник, ако Русия нахлуе, без да даде повече подробности.

Турция разчита на Русия за енергията и туризма и създаде близко сътрудничество с Москва в енергетиката и отбраната през последните години. Тя също така продаде дронове на Украйна и нарече руските действия срещу Украйна "неприемливи". Ердоган каза, че Турция ще се опита да управлява кризата, без да се откаже нито от отношенията си с Украйна, нито с Русия.

През 2008 г., когато Русия призна независимостта на двете грузински области Абхазия и Южна Осетия, Анкара отхвърли американско искане да позволи на кораби на САЩ да преминат през проливите в момент, когато зависеше от Русия в търговско отношение.

По време на Втората световна война споразумението от Монтрьо попречи на силите от Оста да изпратят военноморски сили през проливите, за да атакуват Съветския съюз.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase