Снимка: Twitter

Руските въздушно-десантни войски поеха контрола на летище Антонов, което е на около 40 километра от центъра на Киев, Украйна, съобщава CNN. Това означава, че те са на прага на столицата на Украйна.

"Те ни позволиха да влезем и да бъдем с тях, докато защитават периметъра на тази авиобаза, където хеликоптерите кацнаха в ранните часове на деня, за да направят и извършат въздушен мост и да позволят на повече войски да влязат в страната", съобщава коренспондентът Матю Ченс.

"Войските имат оранжева и черна лента на ръката на униформите си, за да бъдат идентифицирани като руски сили", добавя журналистът.

Командирът на поделението твърди пред CNN, че е имало обстрел - вероятно с украинските военни, които казват, че организират контраофанзива, за да се опитат да си върнат това летище.

"Чуваме някакъв самолет във въздуха... Има облак черен дим, сив дим, кафяв дим, който се издига от вътрешността на въздушната база. Мисля, че има изтребители в небето над нас", казва Матю Ченс.

Руските бронирани колони постигнаха бърз напредък на юг от границата с Беларус и на север от Кримския полуостров. Какво ще правят руснаците след това?

След като създадоха оперативна база, военните вече могат да изчакат идващото по въздух военно подкрепление или да я използват за нанасяне на удари по Киев. И двата сценария могат да да се развият много скоро.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase