Руски танкове са преминали на украинска територия в Луганска област, по данни на украинската служба за гранична охрана. Танковете са забелязани в района на общините Красна Таливка, Милове и Хородишче.

Украйна съобщи, че Русия придвижва военна техника към страната от анексирания Крим и че обстрелва украинската територия чак до западната Лвовска област, предаде Ройтерс.

Кадри от охранителни камери показват навлизане на руска военна техника в Украйна откъм Крим, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руски сухопътни сили влязоха тази сутрин в Украйна от териториите на Русия и Беларус, заяви по-рано украинската гранична охрана, предаде Франс прес.

"Руски военни автомобили, в това число бронирани, пресякоха незаконно границата в Черниговска, Сумска, Луганска и Харковска област", се казва в комюнике на службата.

Седем украински войници са загинали при въздушните удари през първите няколко часа от руската инвазия в Украйна, съобщи вътрешното министерство в Киев, цитирано от ДПА.

Отделно от това се съобщава за 15 ранени войници и 19 в неизвестност. Мост над река Ингулец е разрушен.

Украйна е подложена на неспирни кибератаки, заяви украински официален представител, цитиран от Ройтерс. Друг каза, че един човек загинал и още един е ранен при обстрел в Киевска област. Украинските власти съобщиха и за загинал при обстрел в центъра на град Уман.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна президентът Володимир Зеленски заповяда на въоръжените сили да нанесат максимални загуби на нашествениците. Това гласи съобщение на страницата на сухопътните войски на Украйна, предаде агенция УНИАН.

"Днес, 24 февруари, в 5 ч. въоръжените сили на Руската федерация започнаха интензивен обстрел по нашите части в източната част на страната, като нанесоха ракетни и бомбени удари по летищата в Бориспол, Озерное, Кулбакин, Чугуев, Краматорск, Чернобаевка, както и по военни обекти на въоръжените сили на Украйна", се казва в съобщението.

В същото време, допълва армията, агресорът е започнал да обстрелва украинска територия и населени места по държавната граница и по границата на Крим.

УНИАН посочва, „че украинската армия упражнява правото си на самозащита съгласно член 51 от Устава на ООН и "дава достоен отговор на опитите на врага да наруши границата".

"Ситуацията е под контрол. Руските войски дават жертви", се казва в съобщението.

Съобщава се, че в зоната на операцията на обединените сили са свалени пет самолета на руските въздушно-космически сили и два хеликоптера, поразени са два танка и са унищожени няколко камиона на руската армия.

 В информацията на украинската армия обаче се отбелязва, че от украинска страна няма загуби, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase