Снимка: Bulgaria ON AIR

Жълт и оранжев код за силен вятър е обявен за днес в цялата страна.

"В момента вятърът е до 50/60 км/ч., следобед ще се усилва, особено в Северозападна България, по-специално в Монтана и Враца ще е до 130 км/ч. Силен ще бъде вятърът и в Горна Оряховица и Бургас, скоростта му ще достигне 70 км/ч. Постепенно през нощта временно той ще отслабне и може да се развият облаци и да вали дъжд в крайните югозападни райони", каза синоптикът Петър Янков за "България сутрин".

От думите му стана ясно, че в планините вятърът е с над 25 метра в секунда, което означава около 100-110 км/ч.

"До петък, когато се очакват нови валежи, които ще повишат снежната покривка, на местата над 2000 метра снежната покривка ще бъде около 10 см. В петък ще премине и слабо изразен вихър, който е с център в Гърция, в населените места ще има валежи от дъжд, а в Пирин ще бъдат от мокър сняг. В събота отново ще вали дъжд и сняг, по-значителни ще бъдат валежите в Рила, Пирин, Родопите, където новата снежна покривка ще бъде между 15-20 сантиметра", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че в края на месеца евентуално може да очакваме отново сняг в населените места: "Но снежната покривка ще бъде слаба. Февруари също се очаква да бъде топъл, евентуално повече валежи се очакват през март и април, но и те ще бъдат топли. Зимата се очаква да е от топлите."

Янков прогнозира, че от понеделник може да очакваме повишени температури.

"Ще имаме разкъсана облачност, без валежи, евентуално ще има слаби превалявания в средата на седмицата. Те ще бъдат отново от дъжд и сняг, температурите в населените места ще бъдат между 3 и 8 градуса", посочи синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase