Снимка: БГНЕС

Горещините в Европа принудиха мнозина да вземат мерки за да се предпазят от високите температури. На много места има и пожари, а у нас ни очаква най-горещата седмица от началото на лятото.

"Нова порция валежи не се очаква, но нова порция горещ въздух ще повиши температурите. Следва по-продължителен сух период. Днес и във вторник няма да са толкова драстични температурите, но от сряда ще стигнат до 40 градуса, а в традиционно най-топлите райони ще бъдат 41-42 градуса в четвъртък и петък. А най-горещо ще бъде в събота и неделя - до 42-43 градуса", прогнозира синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Спасение от жегите можем да намерим на морето и в часовете преди обед в планините.
 
"На морето градусите ще бъдат 32-33. Съветвам хората, които са там на почивка, да стоят под чадър. Възможност за развитие на купеста облачност ще има в планините в следобедните часове. Добре е да не се излиза от вкъщи в най-горещите часове, да пием два пъти повече от обичайното вода, за да не се дехидратира тялото. Слънцето е вредно и опасно", предупреди Янкова от ефира на Bulgaria ON AIR.

Заради високите температури и продължителното засушаване има издадено предупреждение за опасност от пожари в Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

"Не е препоръчително да се пали огън на открито, не трябва да се хвърлят незагасени фасове, почвата е силно засушена", каза още синоптикът. Проливни дъждове се очакват на 25-26 юли в югоизточната част на страната, но все още не е сигурно дали тази прогноза ще се реализира.

Янкова уточни, че подобни екстремни горещини са довели до над 1000 пожара, които бушуват в момента в Гърция.

"Най-бедствено е положението в Португалия, със седмици не могат да се справят с пожарите. Задълбочава се кризата с огнения Ад в Западна Европа. Горещият въздух обхвана и Великобритания. За първи път в историята издадоха червен код, заради очакван рекорден пик на температурите. До този момент измерената най-висота е била 38,7 градуса, днес на места ще достигне над 40 градуса", уточни Янкова.

И съобщи за тревожна тенденция - горещините настъпват на Земята с по-бързи темпове от очакваното.

"Поради глобалното затопляне в следващите 30 г. с 30% ще се увеличи засушаването и опасността от горски пожари. Всичко се случва с бързи темпове. Прогнози, правени за 2050 г., се реализират в момента. Учудени сме от подобни температури", коментира синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase