Снимка: БГНЕС


"Днешните валежи са с летен характер. Прегърмяванията в южните райони лесно ще бъдат забравени. През следващите два дни ни очакват високи температури със стойности от порядъка на 23 до 27 градуса", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

По думите му максималните температури в този период са около 30-31 градуса.

Още по темата

"Ще бъде топло и приятно, тъй като вятърът ще бъде слаб. Времето е подходящо за посещение на Черноморието ни и по планините. Вятърът ще бъде умерен по високите части - до 12 м/с от югозапад. Време е да планираме морските почивки. Нашето Черноморие е най-бурното крайбрежие от Черно море. На юг от Бургас е най-бурният участък. В него най-често вълните са по-големи", добави синоптикът.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че нашите ветрови вълни могат да достигат до височина 4-6 м. И добави, че теоретично, ако има цунами, вълната може да е до 20 м.

"Най-голямата вълна е била в Източна Аляска - 550 метра, съизмерима с най-високия хотел в Дубай", сподели гостът в студиото.  

Янков предупреди всички, които плануват да посетят Черноморието ни, да внимават, тъй като се създават условия по плажовете ни за подводни ями съвсем близо до брега при бурно вълнение.

Запитан колко ще се задържи хубавото време, синоптикът каза: "В неделя ни очаква атлантическо нахлуване. От северозапад ще се спусне студен въздух, който ще донесе нови валежи. В неделя ще се понижат чувствително температурите - ще бъдат между 13 и 19 градуса. Ще има условия за гръмотевични бури в източните райони и в южните части на страната, но по-силни ще бъдат по Черноморието и Добруджа".

Синоптикът прогнозира, че от понеделник валежите ще "бъдат история" и ще има по-продължителен сух период.

"Ще има плавно повишение на температурите и това време ще се задържи до следващата неделя. От неделя отново ни очаква динамично време", завърши Янков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase