Снимка: БГНЕС


С валежи, предимно от сняг започва месец февруари. Очаква ни и застудяване. Днес ще бъде облачно. В Западна България още преди обед ще започне да вали сняг, а следобед в източната половина от страната ще вали дъжд. Ще се образува и снежна покривка.

Три области са с жълт код за снеговалежи - Перник, Благоевград и Кюстендил. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Почти без валежи ще се задържи времето в Северозападна България и Централните части от Дунавската равнина- районът от Видин до Плевен. Максималните температури в населените места ще бъдат от 3 до 8 градуса, на север от планините - до 12-14, посочи синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

В сряда следобед и през нощта срещу четвъртък снеговалежите ще спират. В четвъртък облаците ще се разкъсват. В петък ще има повече слънце, а температурите няма да превишават 8-9 градуса в населените места. В събота ни очаква отново сняг, като валежите ще бъдат по-интензивни в северните райони.

През първите дни от месеца, в периода до 3 февруари, ще вали сняг, като новата снежна покривка ще е до 5-8 см, най-слаби ще бъдат снеговалежите в северозападните райони. Температурите ще бъдат близки до нулата. Ще последват няколко дни, и по-конкретно от 4 до 6 февруари, през които ще има повече слънчеви часове и дневни температури до 10 градуса.

Около 7-8 февруари ще превали отново сняг за кратко, а на 9 и 10 февруари очакваме затопляне - дневните температури ще достигат 15 градуса. Второто деседневие ще започне с интензивни снеговалежи в периода 11 до 13 февруари, с натрупване на сняг до 10-15 см. От 14 до 17 февруари ще бъде студено и мразовито- с ниски сутрешни температури, под минус 15 градуса и отрицателни дневни температури.

На 17-19 се очакват слаби снеговалежи и отново постепенно затопляне. Динамизиране на времето се очаква в началото на третото десетдневие, от 21 до 22, когато ще вали мокър сняг, главно в южните райони, и от 23 до 24 в северозападните райони.

От 25 до 28 февруари пролетта ще даде сериозна заявка за своето настъпване с много слънце и топло време, с показания на термометрите до 25-26 градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase