Обявен е жълт код за отрицателни дневни температури в 19 области в страната. През последната седмица живакът на места достигна до -20, а няколко дни по-рано температурите бяха пролетни.
 
"Няма нищо необичайно. Просто последните 20 години се радваме на все по-топло и по-топло време. Зимата за равнинната и хълмистата част на България приключи. Зима в България тази година на практика нямаше", коментира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни още, че се наблюдава тенденция за леко захлаждане в края на зимата и началото на пролетта.
 
Причината за минусовите температури е средиземноморски циклон, който засегна и Гърция.
 
"Този циклон отмина. Той формира значителна снежна покрива в Гърция. Започваме период от една седмица с доста топло време. Днес ще бъде последният леден ден в София. От утре температурите бавно и спокойно ще растат", посочи проф. Рачев.
 
Климатологът прогнозира, че февруари най-вероятно ще завърши с положителна аномалия от 3 градуса над нормата.
 
"Февруари е месец на контрастите. Станахме по-чувствителни към най-малките изменения на климата и по-зависими от малките капризи на времето", смята проф. Рачев.
 
След четвъртък се очаква затопляне на времето у нас.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 месеца

До инж. ГаневАма верно ли?Абе льоманик,от 10+години се топля само с климатици и ми дреме на хурката.Мятай дърва и въглища в кюмбето и се радвай,че си голямата работа.

18

До 17

преди 5 месеца

Съгласен съм донякъде. За спомените на 100%, за снега и неговото задържане - частично. Вярно е, че първият сняг падаше около средата на октомври, а последният се е случвало да прехвърча и в първите дни на април. Но трайната снежна покривка беше между 30 и 60 дена. Иначе по високата планина ме е валял и през юли. Понатрупа няколко пръста мокър сняг и се стапя малко след като спре. Ако има някакво значение, отраснал съм до Южния парк, когато още не беше такъв. Нямаше алеи, имаше разсадник, бараки

17

до 16

преди 5 месеца

До До Абеизрастнала съм до Борисовата градина (Парка на Свободата) и повярвай ми зимите бяха дълги и продължителни... и прекрасни. Сняг натрупваше октомври-ноември и се стапяше март. Зимите наистина бяха красиви, а хората спокойни :)