Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия и Великобритания заявиха, че ще сключат двустранен договор за производство на нов клас ядрена подводница в рамките на партньорството AUKUS, което включва и Съединените щати, пише Reuters.

Австралия ще купи американски ядрени подводници от клас "Вирджиния" от Съединените щати през следващото десетилетие, като Великобритания и Австралия по-късно ще построят нов клас подводници AUKUS в Barrow-in-Furness във Великобритания и в Южна Австралия, съгласно обявения пакт AUKUS през 2023 г.

"Ние ще преговаряме за договор, двустранен договор, между Австралия и Обединеното кралство, за да активираме нашата част от AUKUS", каза австралийският министър на отбраната Ричард Марлс пред репортери след среща с колегите си от Великобритания и САЩ в четвъртък в Лондон.

Британският министър на отбраната Джон Хийли коментира, че срещата на министрите на отбраната на AUKUS също така е постигнала съгласие за използване на произведени в Британия торпеда Stingray в морски патрулни самолети P-8A, които се използват като самолети за лов на подводници в Индотихоокеанския регион.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорите на AUKUS са провели значителни експерименти в наземния, подводния и електромагнитния спектър, за да подобрят способностите за водене на война като част от сътрудничеството в рамките на така наречения "Стълб две" на AUKUS.

В съвместно изявление се казва, че партньорите на AUKUS увеличават способността си да разработват и доставят офанзивни и отбранителни хиперзвукови технологии и ще проведат широкомащабно учение с дронове по-късно тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase