Снимка: БГНЕС

Докато президентът Байдън засилва кампанията си за 2024 г., сътрудниците на Белия дом работят по не толкова таен проект, който се смята за критичен за надеждите на 80-годишния президент за преизбиране: да се гарантира, че той няма да падне.

С гласоподавателите, които изразяват загрижеността си, че Байдън е твърде стар, за да изкара втори мандат, и друга скорошна поредица от гафове, подчертаващи напредването на годините му, екипът на президента предприема допълнителни предпазни мерки, за да се опита да предотврати спъване или падане, което може да провали кампанията му.

Президентът работи с физиотерапевт от две години, за да подобри баланса си. Той започна да носи тренировъчни обувки с костюма си, откакто се спъна в торба с пясък и падна на сцената на Академията на военновъздушните сили през юни. След няколко препъвания, докато се качваше на борда на Air Force One, Байдън използва по-късото стълбище към реактивния самолет.

Демократите се опасяват, че падането близо до изборите може да бъде катастрофално, съобщи Axios. Някои припомнят инцидента, който сполетя републиканския кандидат за президент Боб Доул, който падна от сцената на митинг седмици преди изборите през 1996 г. срещу Бил Клинтън. Доул, който по това време беше на 73 години, вече се бореше да преодолее съмненията относно възрастта си в сравнение с Клинтън, който е с повече от 20 години по-млад от него, когато кадрите от падането бяха излъчени в цялата страна, припомнят от The Times.

Загрижеността сред демократите беше подчертана от скорошни социологически проучвания, които показват, че възрастта на Байдън е основната сред тревогите на избирателите относно неговото президентство. Три четвърти от американците смятат, че той е твърде стар, за да служи втори мандат, включително две трети от демократите. През последните седмици отново се появиха призиви към него да се оттегли заради по-млад кандидат. Байдън ще бъде на 82, когато положи клетва за втория си мандат, и на 86, когато напусне поста.

Анкетираните в анкета на AP/Norc по-рано този месец казаха, че Байдън е "симпатичен", но изглежда "объркан" и прилича на "мил дядо". Доналд Тръмп, бившият президент, който е само три години по-млад от Байдън, се справя по-добре сред гласоподавателите, като само половината смятат фаворита на Републиканската партия за твърде стар, за да се върне в Белия дом.

Притесненията относно възрастта на Байдън бяха подхранвани от поредица от гафове, включително два през два дни миналата седмица. В реч във Вашингтон президентът похвали ценностите на Чернокожата група в Конгреса, която се състои от афро-американски членове, когато се обърна към Испанската група в Конгреса. Този инцидент стана ден след като Байдън се блъсна в бразилско знаме по време на пресконференция в ООН с Луис Инасио Лула да Силва и след това забрави да се ръкува с бразилския си колега, докато напускаше сцената. Лула изглеждаше раздразнен от пренебрежението, докато Байдън се отдалечаваше.

Годишните физически прегледи на Байдън го обявиха за "здрав" и "енергичен", но отбелязаха скованата му походка и артрит в гръбначния стълб и стъпалото, които биха могли да обяснят трудностите с баланса му.

Междувременно друга заплаха дебне Белия дом на Байдън, след като тази седмица кучето Командър на президента ухапа агент от Тайните служби, съобщи CNN. Двегодишната немска овчарка е участвала в най-малко 11 инцидента с ухапвания, откакто се присъедини към семейството преди две години, включително един, който остави офицер в болница.

Командир пристигна през 2021 г., за да замени друго от кучетата на Байдън, Мейджър, което също ухапа няколко служители на Белия дом и беше изпратено в дома на семейството в Делауеър.