Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият президент на САЩ  и кандидат за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви в социалната си мрежа Трут сошъл, че администрацията на президента Байдън е информирала адвокатите му, че той е бил обвинен, предадоха световните агенции.

Тръмп заяви, че обвинението вероятно е било свързано с кутиите със служебни документи, открити в неговия дом, след като той напусна Белия дом. Тръмп е получил призовка да се яви идния вторник във федерален съд в Маями.

"Корумпираната администрация на Байдън информира адвокатите ми, че съм бил обвинен, вероятно по фалшивия случай с кутиите", написа Тръмп в социалната си мрежа, цитиран от Франс прес. Той допълни, че е невинен.

Министерството на правосъдието на САЩ разследва Тръмп заради класифицирани документи, които той  е задържал след напускането на Белия дом през 2021 г. Следователи конфискуваха над 10 000 документа от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида преди около година. 100 от тези документи имаха гриф "секретно", въпреки че адвокати на републиканеца бяха уверили, че всички документи с подобен гриф вече са били върнати на правителството. Тръмп пък заяви, че докато е бил президент, той  е разсекретил въпросните документи, но така и не представи доказателства в тази насока, припомня Ройтерс.

Според репортер на Ей Би Си и според "Ню Йорк таймс" на Тръмп официално може да бъдат повдигнати седем обвинения, сред които възпрепятстване на правосъдието, съзнателно задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана, заговор, схема за укриване, неверни изявления. Двама запознати източници също казват, че Тръмп ще бъде обвинен по седем пункта, допълва Асошиейтед прес.

Хронологията

Хронологията на събитията относно документите показва, че през декември 2021 г. представител на Тръмп е заявил през Националния архив, че в Мар а Лаго са открити президентски документи, припомня Асошиейтед прес. През януари 2022 Националният архив е успял да си върне 15 кутии с документи от имението на Тръмп във Флорида. После е информирал министерството на правосъдието, че в тях има много класифицирани материали. През май 2022 г. ФБР и министерството на правосъдието издадоха заповед за изземване на останалите в притежание на Тръмп класифицирани документи. Следователи отидоха в имението няколко седмици по-късно и там им бяха предадени около три дузини документа и изявления под клетва на адвокатите на Тръмп, че изискваните документи са били върнати. Но тези изявления се оказаха фалшиви. Тогава федерални агенти, получили заповед за обиск, се върнаха в Мар а Лаго през август и конфискуваха 33 кутии с общо 11 000 документа от склад и офис. Сред тях били и 100-те класифицирани документа.  А като цяло около 300 документа съдържащи забележка "класифицирано", са били иззети от Тръмп, откакто напусна Белия дом през януари 2021 г.

Адвокатът на Тръмп потвърди за повдигнати федерални обвинения

Адвокатът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Джим Тръсти, потвърди пред CNN, че клиентът му е обвинен по седем пункта в рамките на разследването, водено от специално назначения съветник във връзка с притежание на класифицирана документация. Обвиненията са повдигнати на федерално ниво, поясни Тръсти. За първи път бивш президент на САЩ ще трябва да отговаря по обвинения на федерално ниво.

Тръмп е обвинен в рамките на закона за шпионажа, разказа още Тръсти. Повдигнати са му и обвинения за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на документация, за заговорничене и за фалшиви показания.

Специалният съветник разследва как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като е напуснал Белия дом. през януари 2021 г. Специалният съветник разследва и дали Тръмп не е попречил на властите да си върнат документите.

Първоначално лично Тръмп обяви в социалната си мрежа Трут сошъл, че администрацията на президента Джо Байдън му е повдигнала обвинения и каза, че е невинен. Той разказа, че е получил призовка да се яви в във федерален съд в Маями идния вторник. Самият Тръсти не е виждал още текста на обвиненията срещу Тръмп и каза, че клиентът му е получил призовката по имейл.

Тръсти добави, че Тръмп ще се яви в съда, както е призован. Той изрази хипотеза, че Тръмп няма да бъде задържан тогава, защото няма никъде да избяга.

Правоприлагащите органи също са били изненадани от новината и сега прехвърлят ресурси в Маями за съдебното заседание, на което ще присъства Тръмп. Специалният съветник и министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не е коментирал случая.

През април Тръмп бе обвинен за фалшифициране на счетоводна документация. Но тогава обвиненията не бяха на федерално ниво.

Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален съветник, който да води разследването срещу Тръмп.  Това стана, след като Тръмп обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение бе разследването да бъде независимо от правосъдното министерство от администрацията на Байдън./БТА, Габриела Големанска

Коментари Напиши коментар

38

ББ

преди 3 месеца

и въпроса отдавна вече не е за...милиарди г-н мъск например!въпрос за оцеляването на Света ни!Свободата ни...Животите ни...в мъртав или не свободен свят няма да има...мъск!!!абе къде отиде абрамович...ФК Челси...сбъркани сте!!!гладните ще ви избием въпреки охраните и милиардите ви!империй са отнасяни от...гладните борещи се да запазят Свободата си,Бог ни е дал Животите като Свободни,нямате милиарди с който да откупите Свободата ни,замислете се!!!

37

ББ

преди 3 месеца

истината е че републиканците-комунисти предават САЩ и Народа си...зависими от путин и китай!!!

36

ББ

преди 3 месеца

До от Еврейски номерачисти...идваш в дома ми и убиваш децата ми с цел отнемане на Свободата ми и правото ми на избор,кой да са приятелите ми,как да живеят децата ми...и очакваш да те прегърнем...не е започнало...раша ще го понесе на собствената си територия,жените и децата им ще живеят в страх!!!те е започнало...рашите убиват в Украина...рашите опитват атентати дори в САЩ през тръмп,убиха граждани на САЩ в Капотилия насаждащи страх в опит недоверие в САЩ службите!