Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е изправен пред предстоящ арест по обвинения, произтичащи от разследване за даване на подкуп от $130 000 на порнозвездата Сторми Даниелс през 2016 г.

След като голямо жури в Ню Йорк гласува в четвъртък за обвинение срещу него, той ще бъде първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения.

Точните обвинения все още не са оповестени, но ето някои ключови въпроси относно проблемите в този случай.

В какво е обвинен Тръмп?

През 2016 г. порнозвездата Сторми Даниелс се свързва с медиите, като предлага да разкаже нейната история за "прелюбодеяние" с Доналд Тръмп през 2006 г.

Екипът на Тръмп обаче разбира за това, а бизнесменът кара адвоката си Майкъл Коен да плати на Даниелс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание.

Това не е незаконно. Въпреки това, когато Тръмп възстановява разходите на Коен, записът за плащането гласи, че преведената сума е за адвокатски хонорари. Прокурорите казват, че това се счита за опит на Тръмп да фалшифицира бизнес записи, което е криминално престъпление в Ню Йорк.

Прокурорите биха могли също потенциално да твърдят, че това нарушава изборния закон, тъй като опитът му да скрие плащанията си към Даниелс е бил мотивиран от това, че не иска гласоподавателите да знаят, че е имал връзка с нея. Прикриването на престъпление чрез фалшифициране на записи би било углавно престъпление, което е по-сериозно обвинение.

Дори защитниците на съдебното преследване признават, че и в двата случая това в никакъв случай не е еднозначен случай. Има малък прецедент на подобни съдебни преследвания и предишни опити да бъдат обвинени политици в прекрачване на границата между финансирането на кампанията и личните разходи, които са завършили с неуспех.

"Ще бъде трудно", казва Катрин Крисчън, бивш финансов прокурор на окръжния прокурор на Ню Йорк.

Защо Тръмп беше обвинен?

Решението дали да бъдат повдигнати обвинения е на окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг. Той сформира голямо жури, за да разследва дали има достатъчно доказателства за повдигане на наказателно преследване. Той беше и единственият, който знаеше кога ще бъде гласуван обвинителен акт.

Съобщава се, че в четвъртък следобед голямото жури е решило да повдигне обвинения. Но в момента не знаем какви са тези обвинения, пишат от BBC.

Браг ще информира Тръмп и неговите адвокати, като ще започне преговори за това как и кога бившият президент ще се появи в Ню Йорк за официалния си арест и първото изслушване в съда.

Документът, представящ официалните обвинения срещу Тръмп, няма да бъде публикуван, докато съдия не прочете обвиненията срещу него.

Като се има предвид историческият характер на подобен ход и съображенията за сигурност, подробностите за появата на Тръмп в Ню Йорк са донякъде несигурни.

Адвокатите на Тръмп посочват, че той ще сътрудничи на властите в Ню Йорк, така че няма да има издадена заповед за ареста му.

Тръмп има свой личен самолет, така че може да лети до едно от няколкото летища в района на Ню Йорк и след това да пътува до съда в долната част на Манхатън с кола.

Когато арестуват Тръмп, ще му вземат ли отпечатъци?

Като част от тези преговори с прокурорите, съдът може също така да се съгласи да му предостави частен вход в съда, вместо по-типичната "разходка на престъпник" пред събралите се медии.

Веднъж вътре обаче, Тръмп ще даде пръстови отпечатъци и ще му бъде направена снимка, както на всички обвиняеми по наказателни дела. Ще му бъдат прочетени и неговите права на „Миранда“, като му се напомня за конституционно защитеното му право на адвокат, както и, че може да откаже да говори с полицията.

Подсъдимите, обвинени в тежко престъпление, обикновено са с белезници временно, въпреки че адвокатите на Тръмп ще се опитат да избегнат това за своя клиент. По време на процеса на резервация той ще бъде придружаван от агенти на Тайните служби.

След това Тръмп ще изчака в зона за задържане или килия до явяването си пред съдия. Обвинението, моментът, в който обвиняемият се заявява пред съдия, е отворено за обществеността.

Присъдата за простъпка би била глоба. Ако Тръмп бъде осъден по обвинението за тежко престъпление, той ще бъде изправен пред максимална присъда от четири години затвор, въпреки че някои правни експерти прогнозират, че глобата е по-вероятна и че всяко време зад решетките е много малко вероятно.

Може ли все още да се кандидатира за президент?

Обвинителен акт или дори наказателна присъда не биха попречили на Тръмп да продължи президентската си кампания, ако реши. Самият той даде всички индикации, че ще продължи напред, независимо какво се случва.

Всъщност няма нищо в законодателството на САЩ, което да пречи на кандидат, който е признат за виновен в престъпление, да води кампания и да служи като президент - дори и от затвора.

Арестът на Тръмп със сигурност би усложнил ситуацията неговата президентска кампания обаче.

Въпреки че това може да накара някои републикански гласоподаватели да се обединят около своя борбен шампион, това може да бъде значително разсейване в кампанията, опитвайки се да спечели гласове и да участва в дебати.

Това също би задълбочило вече остри разделения в американската политическа система.

Консерваторите смятат, че бившият президент е държан към различен стандарт на справедливост, докато либералите гледат на това като на въпрос за търсене на отговорност от нарушителите на закона - дори тези на най-високите позиции във властта.
 

Коментари Напиши коментар

79

its me

преди 2 месеца

тука е пълно с някакви евро-лелки, които са се възрадвали хаха от сектанството в америка

78

Алекс

преди 2 месеца

Догане, айде не се пиши като менеОк?

77

its me

преди 2 месеца

и в доган.бг е дошла новината за обвиненията на дъновистите (if you haven't read 'yet baydunovistite) срещу бизнесмена Тръмп, който иска от тях да работят, докато те управляват в САЩ