Снимка: БГНЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан не пожела да каже дали администрацията на Байдън би подкрепила Украйна, ако тя реши, че победата срещу Русия изисква връщането на Крим.

"Това, което в крайна сметка ще се случи с Крим, в контекста на тази война и нейното развитие, е нещо, което украинците определят", утвърди и досегашната позиция на САЩ Съливан пред CNN.

Съветникът отказа да отговаря на хипотетични въпроси и посочи прагматичната позиция - "украинците водят контранастъпление на изток и на юг, за което трябва да им дадем инструментите за тази борба. И ние го правим."

На въпрос колко обаче ще продължи тази война, Съливан отговори: "Войната е непредсказуема."

Още по темата
Държавният департамент на САЩ също потвърди, че "Крим е Украйна", и в изявление на говорителя Нед Прайс по повод деветгодишнината от окупацията на територията от Русия.

"Съединените щати не признават и никога няма да признаят анексирането на полуострова от страна на Русия", заяви Прайс и "завземането на Крим от Русия през 2014 г. е явно нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

В днешния ден, който в Украйна се отбелязва като Ден на съпротивата срещу окупацията на Крим и Севастопол, Володимир Зеленски отново обеща да върне "украинското знаме във всяко кътче на Украйна" и припомни, че "руската агресия е започнала с Крим" преди девет години.

И заместник-началникът на Службата за военно разузнаване Вадим Скибицки подчертава на днешния ден, че целта на Украйна е да освободи цялата си територия - включително черноморския полуостров Крим, който е анексиран от Русия от 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase