Снимка: БГНЕС

Решението на САЩ да свалят китайски балон сериозно е навредило на отношенията между двете страни. Това заяви в понеделник китайското външно министерство, цитирано от АФП.

Самолетът, който според Вашингтон е шпионски балон, е прекарал няколко дни в полет над Северна Америка, което накара Съединените щати да отменят планираното посещение в Пекин на държавния секретар Антъни Блинкън.

Вашингтон в събота заяви, че боен самолет го е свалил край бреговете на Южна Каролина, поради това, което нарече "неприемливо нарушение" на американския суверенитет от Пекин.

Пекин протестира срещу този ход, твърдейки, че балонът е цивилен самолет, който е излетял от курса, и в неделя подаде официална жалба до посолството на САЩ в Китай.

Още по темата
"Действията на Съединените щати сериозно повлияха и навредиха на усилията и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските отношения след срещата в Бали", каза заместник-министърът на външните работи Сие Фън в жалбата, според изявление на външното министерство.

Той имаше предвид среща на върха между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември.

В изявлението се добавя, че Пекин "следи внимателно развитието на ситуацията" и "си запазва правото да предприеме допълнителни необходими реакции".

Представители на Пентагона в петък описаха дирижабъла като "балон за наблюдение на голяма надморска височина", добавяйки, че Вашингтон е предприел стъпки да го блокира от събирането на чувствителна информация.

Ден след като представители на Пентагона казаха, че друг балон е бил забелязан някъде над Латинска Америка, представители на военновъздушните сили в Колумбия казаха, че обект с "характеристики, подобни на тези на балон" е бил открит в петък и "наблюдаван, докато не напусне националното въздушно пространство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase