Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще, заявиха четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната пред депутати от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите по време на секретен брифинг. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от знаковите си цели, пише "Политико".

Не е ясно какво е накарало експертите да направят тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, пряко запознати със съдържанието на брифинга в четвъртък, е, че Пентагонът не вярва, че Украйна има - или скоро ще има - способността да изтласка руските войски от полуострова, който Москва завзе преди почти десетилетие.

Четвърти човек заяви, че брифингът е бил по-двусмислен, но смисълът е останал, че победата на Украйна в офанзивата за връщане на незаконно анексираната територия не е сигурна. И четиримата са пожелали да останат анонимни.

Оценката от брифинга повтаря това, за което говори през последните седмици генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно да бъдат изтласкани по военен път руските сили от от Украйна
", каза той по време на среща на Контактната група за отбрана на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно", допълни генералът.

Източник, запознат с гледната точка в Киев, заяви, че администрацията на Зеленски е "разярена" от забележките на Мили, тъй като Украйна се подготвя за големи офанзиви тази пролет. Украинците също така отбелязват, че разузнавателните данни на САЩ за техните военни способности постоянно са се разминавали с целта по време на продължаващата близо година война.

След като през лятото САЩ предоставиха на Украйна високомобилната ракетна система HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си средства извън нейния обсег. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети с обсег 300 километра, което би изложило на риск целия Крим. Вчера се появи информация, че се обсъжда доставката на Киев на такива боеприпаси, които имат обсег 150 км.

Същевременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в интервю, че Москва се стреми да отблъсне украинските войски на безопасно за руската територия разстояние. Колкото повече оръжия с голям обсег се доставят на Украйна, толкова по-назад ще трябва да бъдат изтласкани войските на Киев.

Западът се надява стратегически да разгроми Русия, за да не може тя да се възстанови десетилетия наред. Намираме се в разгара на геополитическа битка, смята Лавров.

"Всички искаме конфликтът с Украйна да приключи, но тук не е важен моментът, а качеството на резултатите, които осигуряваме за нашата отбрана... Колкото по-активно подкрепяме нашите военни - както морално, така и политически, колкото по-ефективно обясняваме какво се случва, толкова по-скоро светът ще узрее и ще разбере, че това трябва да приключи", смята руският външен министър.

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 1 месец

Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.

93

Анонимен

преди 1 месец

Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!

92

Анонимен

преди 1 месец

Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!