Снимка: БГНЕС

Съд в Съединените щати разреши на прокурорите да конфискуват 5,4 милиона долара от Константин Малофеев, руски предприемач и основател на телевизионния канал "Царьград", който е под американски санкции от 2014 г., съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Въпросните средства се държат в замразената сметка на Малофеев в Denver's Sunflower Bank. В края на миналата година прокурорите обявиха възможна конфискация на тези пари, тъй като Малофеев, според тях, се е опитал да заобиколи санкциите, за да прехвърли тези средства на свой бизнес партньор.

Решението на съдията от окръжния съд Пол Гардеф във федералния съд в Манхатън дава възможност да се използват конфискуваните средства за възстановяване на Украйна след руската инвазия.

В края на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който дава право на Министерството на правосъдието на САЩ да прехвърля активи, конфискувани от руснаци под санкции, за да помогне на Украйна.

Още по темата
Константин Малофеев за първи път попадна под американски санкции през 2014 г. Тогава Вашингтон обвини руския бизнесмен във финансирането на сепаратистите в Крим.

Според Световната банка възстановяването на Украйна след руската инвазия ще изисква повече от 350 милиарда долара.

Припомняме, че ЕС също обмисля как да използва замразените активи на Руската централна банка за възстановяване на Украйна.

От началото на войната в Украйна ЕС и неговите съюзници замразиха стотици милиарди долари валутни резерви в задгранични сметки на Руската централна банка. Впоследствие Москва уточни, че чрез тези санкции са били блокирани около 300 млрд. долара от валутните резерви на Централната ѝ банка.

Длъжностни лица от целия ЕС и неговите институции, включително първият дипломат на Съюза Жозеп Борел, издигнаха идеята тези активи да бъдат използвани за възстановяването на разрушената инфраструктура на Украйна.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 месец

САЩ е световен терорист, виновен за смъртта на милиони хора от десетки държави, а ЕС е покорен слугинаж!

23

конфискация

преди 1 месец

Тотална конфискация на всичко рушистко и лилипутинистично, което подхранва сатрапския режим! Съд за кремлинските из чад ия и 1000 процента репарации за Украйна!

22

Анонимен

преди 1 месец

Чувам скимтене на хибридни тр00лчета музика за душата! ХАХАХАХХАХА