Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще обсъди с президента Володимир Зеленски последните искания на Украйна за модерни оръжия за защита срещу Русия.

"Ще разговаряме", заяви Байдън пред репортери, след като отговори с категорично "не" на въпроса дали подкрепя изпращането на изтребители F-16 в Украйна.

Съединените щати са най-големият доставчик на оръжия за Украйна година след руската инвазия. Коалиция от други западни държави също изпраща оръжия, вариращи от пушки до бронирани превозни средства и артилерия.

Въпреки това, тъй като Русия не показва признаци на забавяне в опустошаването на съседна Украйна, Зеленски отправя призиви за все по-мощни и съвременни оръжия.

Неотдавна САЩ и Германия се съгласиха да изпратят модерни танкове, следвайки примера на Великобритания.

Сега Украйна настоява за изтребители и ракети с далечен обсег, които биха могли да поразяват руски цели далеч зад фронтовата линия.

Във вторник полският заместник-министър на отбраната Войчех Скуркевич заяви пред АФП, че Полша, ключов играч в западната коалиция, в момента не води "официални дискусии" за прехвърляне на свои F-16 на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase