Снимка: БГНЕС

Петима вече бивши полицаи от Мемфис са обвинени в убийство и други престъпления за смъртта на Тайър Никълс, чернокож шофьор в Мемфис, Тенеси, който почина три дни след спиране за проверка от пътен патрул на 7 януари, съобщава "Гардиън".

Офисът на шерифа на окръг Шелби е съобщил, че Тадарриус Бийн, Деметриус Хейли, Дезмънд Милс младши, Емит Мартин III и Джъстин Смит са били задържани. И петимата са обвинени в убийство втора степен, тежко нападение, тежко отвличане, злоупотреба със служебно положение и злоупотреба със сила.

"Въпреки че всеки от петимата е изиграл различна роля във въпросния инцидент, действията на всички са довели до смъртта на Тайър Никълс и всички те са отговорни", каза Стив Мълрой, окръжен прокурор на Шелби, по време на пресконференция.

Припомняме, че 29-годишният Тайър Никълс бил спрян за пътна проверка в най-големия град в южния щат Тенеси на 7 януари вечерта по подозрения в безразсъдно шофиране. Последвало спречкване, като полицаите използвали срещу мъжа сълзотворен газ и електрошоково оръжие. Той все пак се опитал да им избяга, но бил хванат от петимата служители на реда, които го пребили безмилостно. Всички те също са чернокожи.

Още по темата
Доведеният баща на Никълс, Родни Уелс, каза на "Асошиейтед прес" по телефона, че той и съпругата му, която е майка на Никълс, са обсъдили обвиненията в убийство втора степен и са "съгласни с това".

Петимата бивши служители, обвинени в участие в убийсътвото, които са чернокожи, са били уволнени миналата седмица. Служители на полицията в Мемфис казаха, че полицаите са пренебрегнали "политиките на множество отдели, включително прекомерна употреба на сила, задължение за намеса и задължение за оказване на помощ".

Други служители се разследват за възможни нарушения на правилата. Двама членове на противопожарната служба в Мемфис, които са оказали първа помощ на Никълс, са "освободени от длъжност" в очакване на вътрешно разследване, казаха служители.

Смразяващият запис показа, че Никълс "вика многократно майка си", каза правният екип на семейството му, по време на побоя, който се е случил на около 100 метра от дома на майка му, казаха представители на семейството пред репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase