Снимка: БГНЕС/EPA

Стрелецът, за когото се предполага, че е убил 10 души по време на празненствата за Лунната нова година в Калифорния, се е застрелял, когато полицията се е приближила, за да го арестува, съобщи местният шериф. Интензивното издирване започна късно в събота, след като мъж откри огън в танцов клуб в Монтерей Парк, район близо до Лос Анджелис с голяма азиатска общност.

Свидетели твърдят, че убиецът е стрелял безразборно и изглежда е имал много боеприпаси. Загинали са петима мъже и пет жени, повечето на възраст между 50-60 години, съобщиха от полицията, а други 10 души са ранени.

Заподозреният стрелец, идентифициран от полицията като 72-годишния Хуу Кан Тран, след това отишъл в друго заведение за танци, намиращо се наблизо, но бил пресрещнат и обезоръжен от хората в клуба, след което избягал.

Шерифът на окръг Лос Анджелис Робърт Луна заяви, че през следващите часове полицията е проследила издирвания бял ван, за който по-късно е съобщено, че се намира в Торънс, на няколко километра южно от местопрестъплението.

Когато полицаите се приближили, те чули един изстрел отвътре.

"Заподозреният се е застрелял и е обявен за мъртъв на място", каза Луна.

"Мога да потвърдя, че няма останали заподозрени за масовата стрелба", допълни той.

Луна заяви, че причината за ужасяващото нападение, което е станало в момент, когато азиатските общности по света празнуват Лунната нова година - най-важния празник в календара им, остава загадка.

Шерифът изказа благодарност на двама души на мястото на втория опит за нападение.

"Мога да ви кажа, че заподозреният е влязъл там, вероятно с намерението да убие още хора, но двама смели членове на общността са решили, че ще действат като го обезвредят. Използваното оръжие е било "полуавтоматичен щурмови пистолет с пълнител, към който е бил прикрепен удължен пълнител с голям капацитет".

В Монтерей Парк - мястото на стрелбата, намиращо се на няколко километра от центъра на Лос Анджелис, живеят около 60 000 души, повечето от които са азиатци или американци от азиатски произход.

Десетки хиляди хора се бяха събрали по-рано за двудневния фестивал на Лунната нова година, който е един от най-големите в района. Планираните за неделя събития бяха отменени след нападението.

"Сърцето ми е съкрушено за жертвите, техните семейства и хората от моя роден град", написа в Twitter Джуди Чу, бивш кмет на Монтерей Парк.

По-късно в неделя вечерта президентът Джо Байдън нареди всички знамена на САЩ да бъдат спуснати наполовина до четвъртък в памет на жертвите.

"Макар че все още не знаем подробности за мотивите на това безсмислено нападение, знаем, че много семейства скърбят тази вечер или се молят техният близък да се възстанови от раните си", каза Байдън в изявление./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase