Снимка: архив, БГНЕС

Украински военни са започнали обучение в САЩ за използване на ракети за отбрана „Пейтриът“. Новината бе потвърдена от Пентагона.

Още по темата
Според американското военно министерство около 100 украински военни са в базата „Форт Сил“ в Оклахома, където се очаква обучението им за използване на ракетите „Пейтриът“ да продължи няколко месеца, предаде кореспондентът на БНР.

През декември президентът Джо Байдън реши да изпрати системата за отбрана в Украйна. Подобен ангажимент поеха Германия и Нидерландия. „Пейтриът“ е най-модерната система земя-въздух, която до момента Западът е давал на Украйна с цел отблъскване на руски въздушни нападения.

Местни медии коментираха, че решението на Киев да изпрати военни от бойното поле на обучение отвъд Атлантика е необичайно, въпреки че Украйна е изпращала свои сили на кратки тренировки в европейски бази.

„Вашингтон пост“ посочва, че американските военни обикновено преминават едногодишен курс на обучение на „Пейтриът“, преди да я използват, но от Пентагона са работили над варианти за намаляване на времето за обучението на украинските сили, като се има предвид спешната нужда от тях в страната им, допълва изданието.

Към момента Пентагонът няма планове за провеждане на курсове за украинци за други отбранителни системи, но не се изключва това да стане при нужда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase