Снимка: БГНЕС

Има основания да се смята, че САЩ тази година ще успеят да избегнат рецесия, а ако тя започне, това ще бъде "много лека рецесия". Това заяви пред репортери управляващата директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева .

Тя изтъкна, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а потребителското търсене силно въпреки повишаването на лихвените проценти, което беше необходимо за борба с инфлацията. Освен това източниците на икономически растеж станаха по-разнообразни. "Това дава известна причина да очакваме, че САЩ ще успеят да избегнат рецесия", каза Георгиева, цитирана от агенциите. "Всъщност дори бих казала, че ако от техническа гледна точка това ще бъде рецесия, това ще бъде много лека рецесия", добави тя.

Георгиева отбеляза, че икономистите традиционно спорят за самото определение за рецесия. Според нея САЩ ще изпитат постепенно забавяне на икономическия растеж, а не преминаване в рецесия.

В своя октомврийски доклад за глобалните икономически перспективи МВФ прогнозира, че растежът на БВП на САЩ ще бъде 1% през 2023 г. На свой ред Световната банка (СБ) в доклад, публикуван на 10 януари, заяви, че ръстът на БВП на САЩ, според нейните експерти, ще бъде 0,5% през 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase