Снимка: БГНЕС/EPA

Китайски десант в Тайван вероятно няма да успее, ако Съединените щати помогнат за защитата на острова, но това ще струва много скъпо на самата американска армия, сочи доклад на американски мозъчен тръст, цитиран от АФП.

Военни експерти, събрани от Центъра за стратегически и международни изследвания, за да проведат военна игра на конфликта, заявиха, че всеки вероятен пряк участник във войната - САЩ, Китай, Тайван и Япония - ще претърпи "огромни" загуби.

Китайските ракети вероятно ще унищожат въздушните бази на САЩ от Япония до Гуам, ще потопят два американски самолетоносача и между 10 и 20 разрушители и крайцери в началото на инвазията.

Но самите китайски сили десантни сили ще понесат значителни загуби, преди да заемат значителна част от Тайван.

В крайна сметка, според повечето тествани сценарии, Китай ще бъде възпрепятстван да постигне целта си да превземе столицата на острова Тайпе.

Това, както и щетите, нанесени на цели в континенталната част от тайвански контраатаки, биха могли да дестабилизират управлението на Китайската комунистическа партия, се казва в доклада.

"Стигнахме до два извода", казва Ерик Хегинботъм, експерт по сигурността в Масачузетския технологичен институт.

"Първо, при повечето обстоятелства е малко вероятно Китай да успее да постигне оперативните си цели или да окупира Тайпе", каза той.

"Второ, цената на войната би била висока за всички участници, със сигурност и за Съединените щати."

При военната игра бяха тествани 24 различни сценария, фокусирани върху опит на Китай да завземе острова чрез десант през 2026 г.

От решаващо значение бяха Съединените щати: без помощта на Америка Тайван щеше да бъде завладян от Народната освободителна армия за три месеца или по-малко.

Военната игра предполага, че инвазията ще започне с начална бомбардировка от страна на Китай, която ще унищожи по-голямата част от флота и военновъздушните сили на Тайван за няколко часа.

Китайските военноморски сили ще обкръжат Тайван и ще започнат да прехвърлят десант от хиляди войници и тяхното оборудване през Тайванския проток.

Според най-вероятния сценарий армията на Тайван ще посрещне нашествениците на брега.

"Междувременно американските подводници, бомбардировачи и изтребители/атакуващи самолети, често подсилени от Силите за самоотбрана на Япония, бързо осакатяват китайския амфибиен флот", се казва в доклада.

"Ударите на Китай по японските бази и американските надводни кораби не могат да променят резултата: Тайван остава автономен", се казва в доклада.

Матю Канчън от Военноморския колеж на САЩ заяви, че има важни променливи, от които зависи успехът.

Първо, каза той, самият Тайван трябва да е решен да отвърне на удара.

Второ, Япония трябва да даде разрешение на САЩ да предприемат контраатаки от своите бази на японска територия.

Без това, каза Канчън, "намесата на САЩ няма да е достатъчна, за да продължи автономията на Тайван".

В такъв случай човешките жертви биха били големи - около 10 000 души през първите седмици на войната.

Военната игра повдигна важни неизвестни, като например дали Съединените щати ще рискуват ядрена война, като нападнат директно Китай.

"Съединените щати може да спечелят пирова победа, като в дългосрочен план ще пострадат повече от "победените" китайци", се казва в доклада.

В доклада се казва, че както Тайван, така и американската армия трябва да увеличат силите си, като се съсредоточат върху най-устойчивите и ефективни оръжия, за да създадат по-голямо възпиране на китайското нашествие.

"Въпреки реториката за възприемане на "стратегия на бодливото свинче", Тайван все още харчи по-голямата част от бюджета си за отбрана за скъпи кораби и самолети, които Китай бързо ще унищожи", се допълва в доклада. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase