Снимка: архив, БГНЕС

Върховният съд на САЩ остави в сила разпореждане от времето на ковид пандемията, което позволява на американските власти бързо да експулсират мигранти, заловени на южната граница.

Съдът уважи искане на главните прокурори на няколко републикански щати да се произнесе дали могат да се намесят в спор по отношение на извънредното разпореждане и да оспорят решение на по-долна съдебна инстанция, което слага край на тази процедура.

Щатите с републиканско управление изтъкваха, че отмяната на това разпореждане ще доведе до увеличаване на и без това вече рекордния брой мигранти, прекосяващи границата между Мексико и САЩ.

Върховните съдии планират да изслушат устни аргументи през февруари, което би позволило на съда да излезе със становище преди края на месец юни, посочва ДПА.

Ако върховните съдии се произнесат, че отделните щати може да се присъединят към делото, това може да доведе до допълнителни битки в по-долни съдебни инстанции относно законността на граничните разпоредби.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че администрацията на президента Джо Байдън, разбира се, ще се съобрази с постановеното от Върховния съд. Той се произнесе само два дни преди датата, когато трябваше да бъде прекратено действието на миграционната разпоредба.

Жан-Пиер посочи, че тази програма е била въведена за защита на здравето на гражданите на САЩ и не е мярка за миграционен контрол, затова не трябва да продължава извън определения срок. Тя призова Конгреса да одобри мерки за провеждане на всеобхватна имиграционна реформа, както и поисканите по-рано от президентската администрация средства за обезпечаване на безопасността по границата.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase