Снимка: БГНЕС

САЩ и Русия имат начини да управляват рисковете от употреба на ядрено оръжие на ниво разузнавателни агенции. Това заяви посланикът на САЩ в Москва Елизабет Руд пред руската държавна информационна агенция "РИА Новости".

По-рано този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна със Сергей Наришкин, ръководител на руското външно разузнаване, и го предупреди за последствията от всяко руско използване на ядрени оръжия. Русия заяви, че обсъжданите въпроси са "чувствителни" и отказа да ги коментира.

"Съединените щати имат канали за управление на риска с Руската федерация, особено ядрените рискове и това беше целта на срещата на директора на ЦРУ Бърнс с руския му колега", каза Руд във видео в канала на "РИА Новости" в "Телеграм". По думите ѝ Бърнс не е договарял нищо и не е обсъждал уреждане на конфликта в Украйна.

Още по темата
Руд посочи, че ако има нужда от друг разговор в този канал, това може да се случи. Тя подчерта, че към момента няма нищо планирано.

Русия обяви след срещата на Наришкин с Бърнс, че Москва е отворена за повече преговори на високо ниво със Съединените щати, но Кремъл определи идеята за среща на върха между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън като "невъзможна" на този етап.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите по договора за намаляване на ядрените оръжия NEW START, въпреки че Москва омаловажава перспективата за бърз пробив.

Коментари Напиши коментар