Снимка: Bulgaria ON AIR

Посветих 10 години от живота си на образованието. Смятам, че се справям добре и не си представям вече да правя друго нещо, казва Силвия Костова - основател на българското училище в Атланта, щата Джорджия – "Свети Константин – Кирил Философ".

Костова напуска България през 2009 г. След няколко месеца престой в мегаполиса полага основите на българското училище там. Причината – шокира се от езиковата бариера, която по думите ѝ съществува в българската общност отвъд Океана.

Казва, че началото е било трудно. Започват от едно малко помещение към българския магазин в столицата на щата, за да се разраснат до отделно школо, признато от МОН. 

Освен на образованието Силвия се отдава и на майчинството в България. Казва, че най-голямото щастие им се е случило след като се прибрали от САЩ.

"Някак се успокоихме на родна земя, като се завърнахме и нещата се случиха. Когато имаш спокойствие и любов, нещата ни се получават. Начинът ми на живот там, който водих и имах, нямаше да ми позволи да дам това, което аз дадох на моето дете за тези 2 години тук", споделя Силвия.

Защо Силвия Костова оставя настрана мечтите си да бъде репортер, а се отдава на мисията образование без граници – вижте във видеото на Петя Кертикова по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

11

Щирлиц

преди 2 месеца

Някаква се ....завърнала?А,по-важно е,че се е завърнала от ФАЩ.

10

Българин в САЩ

преди 2 месеца

Не съм гледал предаването, ама защо е отишла в Америка? И за каква езикова бариера става въпрос? В Америка няма смисъл да учиш български. Езикова бариера между кого?

9

GHOISA

преди 2 месеца

По случайност се запознах с едно семейство от т.н. широко плрокламирано : "завърнали се " за които е имало репортаж на Петя Кертикова. Нищо общо с истината. Живяли в Америка дълго време, решили да върнат, върнали се .....и след година отново хванали пътя обратно...като не спряха да обясняват през цялото време какви бюрократични спънки имали тук навсякъде, как всички се опитвали да ги прецакат, как ще си търсели правата до дупка, как за детето не виждали бъдеще тук...и те така.