Снимка: BG-VOICE

Българката Деси Андерсън, която се бореше за място в щатския сенат в 46-и район на Илинойс, загуби изборите.

Тя се яви в надпреварата като кандидат на Републиканската партия, но загуби от претендента на демократите Дейв Кьолер с 41 на 59%.

Още по темата
Пред BG VOICE Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да се кандидатира за щатски сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата.

Тя обаче няма конкретна програма на сайта си за реформи в данъчната система, които да помогнат на малките бизнеси в щата. Традиционно данъчните реформи на републиканците са в полза на ултрабогатите и големите корпорации и генерират бюджетни дефицити.

"Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на малкия предприемач. Ние сме прокапиталисти и няма нищо лошо в това. Както знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират тук, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд", казва Деси Андерсън.

Въпреки че се определя като умерен кандидат на републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите – една от най-горещите и спорни теми от този изборен цикъл. По думите й правото на аборт трябва да бъде оставено в ръцете на индивидуалните щати.

"Не знам кои са биологичните ми родители, но майка ми е решила да ми даде живот, въпреки че не е имала възможност да ме отгледа“, казва Деси Андерсън. – Не смятам, че данъкоплатците трябва да плащат за абортите. Има особени обстоятелства, когато здравето на жената е застрашено или в случай на изнасилване и кръвосмешение, в които тя трябва да има шанс да обсъди това с доктора си. Но не смятам, че данъкоплатците трябва да бъдат обременявани с този разход“. Въпреки това Андерсън отчита, че заради мнозинството на демократите Илинойс ще остане щат, в който много жени идват, за да направят аборт в една от многото безплатни клиники.

Деси Андерсън идва в Съединените щати едва на осем години от сиропиталище в Каспичан. Отраства в щата Орегон, където е отлична ученичка, а по-късно завършва Университета в Индиана. Следва стаж в Американския конгрес, където работи за представители от щата Илинойс. В ранната си кариера работи за няколко неправителствени организации към ООН с мисии в Судан, Уганда и Гватемала. Това е и времето, в което посещава България за първи път, за да се срещне с тогавашния заместник министър-председател.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 месеца

ВСЪЩНОСТ СЛУЧАЯТ DESI ПОКАЗВА КАТАСТРОФАЛНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЕМОКРАЦИИТЕ В USA И БЪЛГАРИЯ, В КОЯТО ОТ 30 ГОДИНИ УПРАВЛЯВАТ ПСЕВДОДЕКОРАТОРИ С ИЛЮЗИЯТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ !!!

27

Анонимен

преди 2 месеца

Ще я мислят за мексиканка.

26

АЗ

преди 2 месеца

В щатите ,в които има повече ''демократи'' гласуват за умрели кандидати. Малшанс че живее в щата на Обонго.