Снимка: БГНЕС

Ядрен удар от страна на Северна Корея по американските интереси би довел до "край" на режима на Ким Чен Ун, заявиха американските военни в стратегически документ, публикуван днес.

"Всяко ядрено нападение от страна на Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници и партньори е неприемливо и ще доведе до края на този режим. Няма сценарий, при който режимът на Ким да използва ядрени оръжия и да оцелее", се казва в Обзора на ядрената политика.

Светът е затаил дъх заради възможността Северна Корея да извърши тест на ядрена бомба, каза в четвъртък генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Всички са затаили дъх за това, защото друг ядрен опит би бил още едно потвърждение на програма, която се движи с пълна пара напред, по начин, който е невероятно, невероятно обезпокоителен“, каза Рафаел Гроси след заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна. „По-нататъшни тестове, разбира се, означават, че те усъвършенстват подготовката и изграждането на своя арсенал“, каза той пред репортери. „Така че ние следим това много, много внимателно. Надяваме се да не се случи, но индикациите за съжаление са в друга посока“, каза Гроси.

САЩ предупреждават поне от април, че Пхенян се готви да извърши тест на ядрена бомба след петгодишна пауза. Това се случва, след като страната демонстрира балистични ракети с малък и далечен обсег, които оставиха съседите Южна Корея и Япония дълбоко загрижени за намеренията на Пхенян.

Но Гроси добави, че не смята тестът за неизбежен. „Виждаме подготовка, виждаме много неща, но по отношение на степента на неизбежност, не“, отговори той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase