Снимка: БГНЕС


В окръг Флорида, който беше опустошен от урагана Йън миналия месец, се наблюдава рязък скок на случаите на заболявания и смъртни случаи, причинени от месоядна бактерия.

Длъжностни лица твърдят, че в окръг Лий, където бурята от четвърта категория достигна сушата на 28 септември, са регистрирани 29 заболявания и четири смъртни случая, дължащи се на бактериите.

Всички случаи, с изключение на два, са диагностицирани след урагана, предава БГНЕС.

Инфекциите с Vibrio vulnificus могат да бъдат причинени, след като бактериите попаднат в тялото през отворени рани. Бактерията живее в топла солена среда.

"Министерството на здравеопазването на Флорида в окръг Лий наблюдава необичайно увеличение на случаите на инфекции с Vibrio vulnificus в резултат на излагане на хората на наводненията и застоялите води след урагана Йън", заяви в понеделник говорител на здравния отдел на окръга.

В изявлението се призовава жителите "винаги да са наясно с потенциалните рискове, свързани с излагането на открити рани, порязвания или драскотини по кожата на топла, солена или застояла вода".

"Разливът на отпадни води, като този, причинен от урагана Йън, може да увеличи нивата на бактериите", продължава изявлението. "С развитието на ситуацията след бурята хората трябва да вземат предпазни мерки срещу инфекции и заболявания, причинени от Vibrio vulnificus."

В окръг Колиър, на юг от окръг Лий, също са регистрирани три потвърдени случая, които според официалните власти са свързани с бурята.

В цяла Флорида продължават усилията за отстраняване на последиците от урагана

Vibrio vulnificus е известен като "месоядна бактерия", защото може да се развие в некротизиращ фасциит - състояние, което води до разпадане на тъканите.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около един от всеки пет пациенти с Vibrio vulnificus умира, понякога само в рамките на ден-два след като се е разболял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase