Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първият законопроект, който ще изпрати в Конгреса следващата година, ще бъде за защита на правото на аборт, предаде Асошиейтед прес.

С това той опитва да мобилизира избирателите на Демократическата партия три седмици преди междинните избори през ноември.

Байдън призова хората да си спомнят как са се почувствали в края на юни, когато Върховният съд отмени знаковото съдебно решение от 1973 г. "Роу срещу Уейд", с което се легализират абортите. "Искам да си спомните как се почувствахте, когато 50-годишният конституционен прецедент бе отменен... гнева, тревогите, отказа да повярвате", заяви Байдън на проява в театъра "Хауърд" във Вашингтон.

Президентът неколкократно разкритикува републиканците, които настояват за ограничаване на тази процедура. "Ако ви е грижа за правото да избирате, трябва да гласувате", заяви той.

Междинните избори са изключително важни за законодателния дневен ред на Байдън, тъй като от тях зависи дали неговите демократи ще запазят контрола си върху Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и дали ще се промени балансът на силите в Сената (горната камара), където в момента има 50 сенатори демократи и 50 сенатори републиканци.

"Ако направим това, обещавам на вас и на американския народ: Първият законопроект, който ще изпратя в Конгреса, ще бъде за кодифициране на "Роу срещу Уейд". И ако Конгресът го приеме, ще го подпиша през януари, 50 години след" приемането на това съдебно решение, каза Байдън.

Малко вероятен сценарий е демократите едновременно да запазят мнозинството си в долната камара и да спечелят повече места в Сената, предвид сегашната политическа динамика. Правото на аборт бе ключов мотивационен фактор тази година за демократите, но икономиката и инфлацията са по-важни проблеми за повечето избиратели, отбеляза АП.

Друго сериозно предизвикателство за Демократическата партия ще бъде премахването на процедурните хватки и обструкции, заради които са необходими 60 гласа в Сената за прокарването на повечето закони. В редиците на самите демократи има хора, които са против отмяната механизма за протакане на парламентарния дебат, известен като "филибъстър". Неговата цел е да блокира работата на горната камара по даден законопроект и по сегашните правила този блокаж може да бъде преодолян само с гласовете на три пети (60) от сенаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase