Снимка: БГНЕС

Това е реваншът, който повечето американци казват, че не желаят. Но президентът Байдън даде знак, че ще се кандидатира за втори мандат и дори изрази увереност, че отново ще победи в битка между него и предшественика му: "Вярвам, че мога да победя отново Доналд Тръмп".

Байдън, който навършва 80 години следващия месец и вече е най-възрастният президент на САЩ, каза, че ще вземе окончателно решение дали ще се бори за втори мандат в Белия дом  след междинните избори на 8 ноември.

76-годишният Тръмп, който провежда редовни митинги, които изглеждат като президентска кампания, също каза, че ще обяви решението си след изборите. Американците гласуват за всяко място в Камарата на представителите и една трета от 100-членния Сенат, като републиканците вероятно ще постигнат печалби и ще усложнят оставащите две години на Байдън на поста.

Проучване на CAPS/Harris миналия месец установи, че 67% от избирателите не смятат, че Байдън трябва да се кандидатира за още един мандат, докато 57% казват, че Тръмп също не трябва да се кандидатира.

Само 35 на сто от демократите и независимите демократи искат Байдън да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., според проучване на ABC News-Washington Post от миналия месец.

И все пак американската политика е в безизходица, тъй като следващото поколение политически лидери, включително многобройни губернатори на щати с амбиции за Белия дом, се чудят дали да рискуват вътрешнопартийна война, като подготвят предизвикателство към Тръмп или Байдън, ако устоят, докато са принудени да чакат официално съобщения.

"Те са загрижени дали мога да направя нещо или не", каза Байдън в интервю за CNN във вторник, когато бе попитан дали възрастта му е пречка. "Вижте какво направих. Назовете ми президент в новата история, който е свършил толкова много, колкото аз през първите две години. Това не е шега. Може да не харесвате това, което направих, но по-голямата част от американците харесват това, което направих. Въпросът е дали можете да свършите работата? Аз вярвам, че мога."

Байдън подписа някои тежки закони това лято, включително инфраструктурен пакет от 738 милиарда долара и инвестиция от 280 милиарда долара в производството на полупроводници, докато рекордните 6,6 милиона работни места бяха добавени миналата година след съкращения поради пандемията.

Инфлацията обаче е най-високата от 40 години насам и рекордните два милиона мигранти бяха хванати да пресичат границата с Мексико тази година.

Запитан дали едно от неговите изчисления при вземането на решение дали да се кандидатира за преизбиране е дали "мислите, че сте единственият, който може да победи Доналд Тръмп", Байдън заяви: "Вярвам, че мога да победя Доналд Тръмп отново."

Байдън също така защити сина си Хънтър, който е изправен пред разследване и възможни обвинения за закупуване на оръжие, докато се бори с наркотична зависимост. Законът на САЩ изисква купувачите на оръжие да удостоверят, че не употребяват или са пристрастени към незаконни наркотици. Той каза: "Обичам го и той е чист, и е така от няколко години. Толкова се гордея с него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase