Снимка: БГНЕС

Всеки се появява на този свят с ясното съзнание, че не е вечен. Въпреки това има хора, които искат да "надхитрят" смъртта.

Крио резервоари в американския щат Аризона запазват телата на мъртъвци с идеята някога да бъдат съживени, ако науката напредне дотам, предава "Ройтерс".

В резервоарите, пълни с течен азот, сега се намират телата и главите на 199 души, които са избрали да бъдат криоконсервирани с надеждата, че ще бъдат съживени в бъдеще. Много от "пациентите", както ги нарича фондация Alcor Life Extension, са били неизлечимо болни от рак и други заболявания, които днес не могат да бъдат излекувани.

Материн Наоваратпонг, тайландско момиченце с рак на мозъка, е най-младият човек, който е бил криоконсервиран - през 2015 г. тя е на 2 години.

"И двамата ѝ родители са лекари и тя претърпява множество мозъчни операции, но за съжаление нищо не помага. Затова те се свързаха с нас", казва Макс Мор, главен изпълнителен директор на Alcor - организация с нестопанска цел, която твърди, че е световен лидер в областта на криониката, пише "Ройтерс".

Пионерът на биткойн Хал Фини, друг пациент на Alcor, е запазил тялото си в криоконсерватор след смъртта си от амиотрофична латерална склероза през 2014 г.

Процесът на криоконсервация започва, след като лицето е обявено за мъртво. Кръвта и другите течности се отстраняват от тялото на пациента и се заместват с химикали, предназначени да предотвратят образуването на вредни ледени кристали. След това пациентите се поставят в резервоари в съоръжението в Аризона "за толкова време, колкото е необходимо на технологията да навакса", казва Мор.

Минималната цена е 200 000 долара за тяло и 80 000 долара само за мозъкa. Повечето от близо 1400-те живи "членове" на Алкор плащат, като компанията става бенефициент на застрахователни полици за живот на стойността на разходите, заяви изпълнителният директор.

Още по темата
Съпругата на Мор Наташа Вита-Мор оприличава процеса на пътуване в бъдещето.

"Болестта или нараняването са излекувани или поправени, а човекът има ново клонирано тяло или протеза за цялото тяло, или тялото му е реанимирано и може да се срещне отново с приятелите си", казва тя.

Много медицински специалисти не са съгласни с това, казва Артър Каплан, който оглавява отдела по медицинска етика в Училището по медицина "Гросман" към Нюйоркския университет.

"Тази идея да се замразим в бъдещето е доста научна фантастика и е наивна", казва той. "Единствената група, която се вълнува от тази възможност, са хората, които са специализирани в изучаването на далечното бъдеще, или хората, които имат интерес да искат да платите пари за това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase