Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Коментари Напиши коментар

118

ЕЛИ

преди 2 месеца

ДО 130,АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ,САЩ ВЪРШАТ САМО ЗЛИНИ ,НО КЪДЕ СА ЕВРО УПРАВНИЦИТЕ,НИЕ ЩЕ ПОСТРАДАМЕ ОТ АТОМЕН ВЗРИВ,НЕ ДИРЕКТНО НО ОТ РАДИАЦИЯТА, А САЩ СА НА 10 000 КИЛОМЕТРА

117

Афродита

преди 2 месеца

Естествено,че щом е в интерес на Украйна,Блинкен ще съгласен на всичко.Че нали по произход е украинец!

116

Сем

преди 2 месеца

Тук много некомпетентни хора се изявяват като познавачи и правят безсмислени коментарии.И най-вбесяващото е ,че много от тях употребяват като заучена мантра думата-джуджето-от Кремъл,забравяйки,или наистина незапознати със ,,осанката"на отсрещният ,,джуджак"както се изразяват,не съзнавайки,че той е по дребен и хищен.