Снимка: БГНЕС

Външният министър на Русия Сергей Лавров и част от делегацията, която трябва да го придружава на заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, са получили американски визи, съобщиха от руското външно министерство, цитирани от "Интерфакс"

Москва очаква "издаване на визи и на други членове на делегацията, както и бързо разрешаване на логистичните проблеми, предвид незаконните санкционни ограничения от страна на САЩ, блокиращи логистиката на пристигането на руски представители за участие в Общото събрание на ООН", добави представителят на министерството.

Откриването на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН е насрочено за днес, 13 септември. От 20 до 26 септември в ООН ще се проведе седмицата на високо равнище с участието на лидери и ръководители на външнополитически ведомства на страните членки на организацията.

От август руските дипломати неведнъж са отбелязвали, че молбите за визи за руската делегация са изпратени отдавна в американското посолство в Москва, но такива не бяха издадени на Лавров и придружаващата го делегация. На 10 септември Лавров каза пред репортери, че е помолил колегите си да напомнят на американската страна за задължението за издаване на виза на руската делегация.

Сутринта на 13 септември правният съветник на руската постоянна мисия в ООН Сергей Леонидченко заяви, че руският външен министър, членовете на руската делегация и журналисти все още не са получили американски визи за участие в 77-ата сесия на Общо събрание на ООН. Той нарече ситуацията "безпрецедентна".

Още по темата
"САЩ нарушават задълженията си. Те са длъжни да издават визи на всички, които пътуват до Общото събрание. Министерството на външните работи предприема определени стъпки, за да потърси отговорност от организаторите, страната, която предоставя територията си", заяви по-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков малко по-късно на брифинг, но изрази надежда, че визи все пак ще бъдат издадени.

САЩ отдавна не разрешават на руски дипломати от ООН и гостуващи руски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното одобрение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи санкции на Сергей Лавров, обвинявайки го, че е "пряко отговорен за непровокираното и незаконно по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в САЩ и като цяло забраняват на американски граждани да работят с него.

Съгласно "споразумението за централата" на ООН от 1947 г. САЩ обикновено са длъжни да разрешат достъп до ООН на чуждестранни дипломати. Вашингтон обаче твърди, че може да откаже визи по причини, свързани със "сигурността, тероризма и външната политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase